ГолосUA
07:25 20/01/2011

Експерт: прогноз Світового банку щодо України не варто вважати оптимістичними

Цього року зростання ВВП в Україні уповільниться до 4 відсотків.

Відповідний прогноз оприлюднив Світовий банк.

Серед причин називається зменшення українського експорту до ключових зовнішніх ринків: Росії та країн Євросоюзу. Уникнути цього, або пом’якшити негативний ефект Світовий банк радить через усунення обмежень на експорт зернових культур, ліквідації затримок з відшкодуванням ПДВ та прискорення структурних реформ.

Тим часом, зростання світової економіки, як очікує Світовий банк, також уповільниться з 3,9% минулого року до 3,3% в нинішньому. Економічний експерт Андрій Блінов наголосив, хоча зростання українського ВВП очікується вищим, ніж глобальної економіки, прогнози щодо України не варто вважати оптимістичними.

«Я радив би дивитися на темпи зростання серед країн-партнерів, — зазначив економіст. — Якщо ми подивимося на Туреччину, на Російську Федерацію, на Китай, я думаю, що ми побачимо, що вони зростають значно вищими темпами».

А. Блінов зауважив, що наслідки вже впроваджених реформ ще не принесуть своїх плодів 2011 року, не вдасться подолати бюджетний дефіцит, не спостерігатиметься й поліпшення інвестиційного клімату.

Водночас він наголосив на успіху уряду з відновлення доступу до світових кредитних ресурсів. Але ці кошти, на його думку, йдуть на латання бюджетних «дірок» та дефіциту Пенсійного фонду. А ці видатки, на думку економіста, не приведуть до швидкого економічного зростання.

За матеріалами: Німецька хвиля

 

Читайте также по теме