ГолосUA
19:07 23/02/2009

Експерт: за рішенням Міжнародного суду ООН щодо Зміїного Україна отримала 21 з 25 розвіданих газових родовищ

21 із 25 розвіданих перспективних газових родовищ знаходяться в українському секторі,  який був визначений рішенням Міжнародного Суду ООН по острову Зміїний.

Про це, як передав кореспондент Голос.UA, під час круглого столу «Політика і міжнародне право» повідомив український Надзвичайний і Повноважний посол України Володимир Василенко, який захищав українську позицію у міжнародному суді.

Він зазначив, що Україна в юридичному плані виграла суд, так як його рішенням відкинуто найпринциповіші елементи позиції Румунії.

За словами дипломата, негативна оцінка рішення суду склалась в суспільстві через його коментування не юристами, а політиками та популістами.

«По всіх параметрах немає чого посипати голову попелом. Просто треба спокійно поставитись і все проаналізувати. А те, що почалися спекуляції — це було ясно із політичних ігор, які ведуться в нашій країні», — підкреслив Володимир Василенко.

За словами іншого спеціаліста міжнародного публічного права Олександра Мартиненка, Міжнародний Суд ООН виніс таке рішення, за яким жодна із сторін не програла, тому і румуни, і українці можуть претендувати на роль переможців у цій справі. При цьому юрист наголосив, що найбільшим позитивом закінчення питання шельфу острова Зміїний є чіткість у стосунках між країнами. 

Читайте также по теме