ГолосUA
11:37 08/07/2010

Експерти назвали топ-10 українців, які найбільше вплинули на розвиток національної безпеки України

Центр досліджень армії, конверсії і роззброєння (ЦДАКР) та інформаційне агентство УНІАН оголосили топ-10 українців, які зробили найбільший особистий внесок у розвиток національної безпеки у 2005-2010 роках.

За словами головного редактора УНІАН Олександра Харченка, рейтинг був складений шляхом опитування близько 40 вітчизняних експертів у сфері безпеки, зокрема, військових аналітиків, керівників недержавних аналітичних структур, колишніх чиновників силових відомств, журналістів, представників недержавних оборонно-промислових і науково-промислових структур. />  

«Як на мене, то цей рейтинг і закономірний і парадоксальний. Він показав, що розробники і виробники зброї мають в нашій країні більший авторитет, ніж стратеги, які відповідали і відповідають за національну безпеку. В усіх інших цивілізованих країнах національна безпека — це не лише армія, не лише зброя, а це і енергетична, і інформаційна і екологічна, а в нас у рейтингу немає людей, які відповідають за економічну та іншу безпеку. І це, як на мене, дуже тривожна тенденція», — наголосив він.
На думку журналіста рейтинг свідчить про те, що немає у владі чіткої стратегії того, як Україні забезпечувати свою національну безпеку.

"Цей рейтинг цікавий тим, щоб осмислити, у якій точці ми сьогодні перебуваємо, і як нам все ж таки реально забезпечити ту національну безпеку, яка необхідна кожній країні", — додав він.
 

За словами директора ЦДАКР Валентина Батрака, дане опитування «зафіксувало неповноцінність та незавершеність національної системи безпеки України».

«Тільки Анатолій Гриценко та Микола Маломуж в цьому рейтингу відносяться до людей, які стоять чи стояли ці п’ять років біля джерел стратегічних рішень державного масштабу. Таким чином ми бачимо, що стратегічна складова національної безпеки України у занепаді», — наголосив він.

Шокуючим експерт назвав і те, що у топ-10 не увійшли політики, які безпосередньо займалися національною безпекою. «Юрій Єхануров — лише на 15 місці, Юлія Тимошенко — на 21, Леонід Кучма — на 25. З дипломатів — лише Константин Грищенко. Він — на 11 місці. Борис Тарасюк — на 13, та Володимир Огризко — на 16. Інші — взагалі не потрапили до рейтингу», — зазначив В. Батрак.

При цьому експерт звернув увагу на те, що жоден український генерал окрім О.Кузьмука, який розділив 16 місце з В.Огризком, не потрапив до експертного рейтингу. «Це говорить про те, що довіра до армії в експертів впала», — зауважив він.

1. Вячеслав Богуслаєв (генеральний директор – голова правління ВАТ «Мотор Січ»
2. Анатолій Гриценко – голова парламентського комітету з питань національної безпеки й оборони
3. Юрій Рябкін генеральний директор ДАХК»Топаз», виробник станцій пасивної радіоелектронної розвідки «Кольчуга-М»
4. Дмитро Ківа – генеральний конструктор АНТК ім. Анонова, розробник літаків спеціального призначення
5. Олег Коростельов – генеральний конструктор ДККБ «Луч», розробник високоточних засобів ураження
6. Михайло Борисюк генеральний конструктор Украни зі створення бронетанкової техніки й артелерійських систем, начальник ХКБМ імені Морозова
7. Володимир Горбулін – екс-директор інституту проблем нацбезпеки при РНБОУ
8. Юрій Алексєєв – генеральний директор Національного космічного агентсва України
9. Сергій Бондарчук – екс-генеральний директор ДК «Укрспецекспорт»
10. Микола Маломуж – екс-керівник Служби зовнішньої розвідки України

А. Береза
 

Читайте также по теме