ГолосUA
10:23 19/05/2010

Експерти не радять терміново позбуватися євро

Падіння курсу євро є проблемою не конкретних фактів, а настроїв учасників європейського ринку, тому позбуватися євро поки не слід.

Про це сказав експерт з питань курсової політики Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Віталій Кравчук у коментарі кореспонденту ГолосUA.

«Проблеми, насамперед, стосуються оплати боргу. Поки що Греція й інші країни виконують зобов’язання, виплачують свої борги по облігаціях. Тут, скоріше, питання не конкретних фактів, а настроїв учасників ринку. Вони поки мають велики сумніви щодо того, чи зможе Греція й інші країни стабілізувати рівень цього боргу на більш-менш прийнятному рівні, чи є ризик того, що він і надалі буде зростати. По мірі того, як цей самий настрій буде заспокоєний якимись конкретними діями, ми побачимо стабілізацію», — сказав він.  

Експерт порадив «перед тим, як продавати євро, почекати якийсь час, поки курс стабілізується».

Він також зауважив, що країни Євросоюзу вже прийняли рішення про створення Фонду підтримки слабких країн, адже проблеми з довірою учасників ринку можуть стосуватися не тільки таких країн, як Греція та Іспанія, а й інших.

За словами експерта, вплине на ситуацію також фіскальна політика країн, що входять у євро-зону. «Поки що ці країни змушені платити дуже великі гроші по запозиченням держави. Це може мати економічні наслідки, типу підвищення податків, що може вплинути на відновлення й розвиток економіки у подальшому», — підкреслив фахівець.

Він також висловив свій прогноз щодо подальшої вартості євро. «Поки що падіння євро призупинилося. На подальші перспективи є різні точки зору, євро може й зрівнятися з доларом, але це не обов’язково. Курс європейської валюти може залишатися на досягнутому рівні або навіть зростати», — сказав Віталій Кравчук.

Нагадаємо, у ніч на 17 травня на світових електронних торгах курс євро по відношенню до долара опустився нижче за чергову психологічно важливу позначку — 1 долар 28 центів. Це найнижча вартість єдиної європейської валюти з березня минулого року. Інвестори в усьому світі стурбовані можливістюпоширення боргової кризи у Греції на інші країни єврозони. Падіння нижче 1,30 долара може вплинути на поведінку керівників світових інвестиційних і пенсійних фондів, які вважали євро резервною валютою.

І. Носальська

 

Читайте также по теме