ГолосUA
13:44 31/05/2010

Експерти пояснили, чому Свида пішов з посади начальника Генштабу

Причиною звільнення начальника Генерального штабу — Головнокомандувача Збройними Силами України генерала армії Івана Свиди є бажання нового Президента призначити свою людину на цю посаду.

Про це заявив колишній член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки i оборони, президент «Центру національних стратегій» Сергій Жижко в коментарі кореспонденту ГолосUA.

За його словами, прихід до влади Президента Віктора Януковича і його команди характеризується докорінними кадровими ротаціями в усіх відомствах. «Програмові (В. Януковича — ред.) засади в системі національної безпеки й оборони альтернативно відрізняються від тієї політики, яка проводилася в Україні до того часу. У тому числі в сфері військово-оборонного будівництва. Тому змінилися оцінки й критерії загроз, небезпек, а, отже, й пріоритети зовнішньо-політичного та військового партнерства», — прокоментував С. Жижко відставку І. Свиди.

Він нагадав, що І. Свида був прихильником співпраці Збройних сил України з НАТО, що суперечить політиці нинішнього глави держави та оборонного відомства України. «Крок за кроком анулюються всі раніше досягнуті відносини із Заходом, з Північно-атлантичною спільною і входженням України до блоку НАТО… Під тиском інформаційних та пропагандистських різноманітних впливів змінюється суспільно-політична думка в Україні через владну верхівку щодо військово-оборонних потреб України. Робиться все, щоби Україна стала партнером Російської Федерації в питаннях оборонного, військово-промислового будівництва… Не всі офіцери погоджуються зі зміною вектора військового будівництва теперішнього, концепції національної безпеки як такої”, — сказав екс-член парламентського комітету з питань оборони та нацбезпеки.  

“Думаю, що в першу чергу Президент Янукович поставив певні вимоги щодо системи національної безпеки й оборони, військового будівництва. Щоб таку політику здійснювати, треба кадри, які погодяться на це… Скоріше за все, вони (глава держави — ред.) хочуть поставити такого керівника Головного штабу Збройних сил України, який би реалізовував заявлену політику Януковича і її партії”, — зазначив С. Жижко.

Як повідомляв ГолосUA, 29 травня начальник Генштабу І. Свида подав у відставку. Причиною свого звільнення він назвав “відмінність підходів начальника Генштабу і Президента Віктора Януковича до управління і реформування ВС”. 27 травня прес-служба військового відомства розповсюдила заяву про зустріч І. Свиди з представником Стратегічного командування НАТО Франтішеком Маленінським, під час якої глава Генштабу оголосив про намір України дотримуватися всіх взятих перед Північноатлантичним альянсом зобов’язань. />  

А. Йовик

 

Читайте также по теме