ГолосUA
10:04 17/07/2009

Експерти прогнозують скорочення наполовину асортименту дитячого харчування

Вже найближчим часом з українських магазинів може зникнути до 60% дитячого харчування, яке містить крохмаль та борошно.

Таку думку під час круглого столу висловив Директор Ліги виробників харчових продуктів Геннадій Кузнецов, передав кореспондент ГолосUA.

За його словами, причиною відкликання з торгових мереж низки видів дитячогохарчування починаючи з 16 липня, є «законодавча помилка, а сами стаття 9 Закону України «Про дитяче харчування».

«Замість заборони використання харчового крохмалю та пшеничного борошна під час виготовлення лише м’ясних продуктів, у ньому (законі — ред.) міститься заборона використовувати ці складові під час виробництва продуктів дитячого харчування взагалі», — зазначив він.

Заступник директора «Nestle» Україна заявила, що «цим законом фактично заборонили дитячу їжу взагалі».

«Крохмаль та пшеничне борошно є продуктами щоденного споживання, ними харчуються діти різних вікових груп. Значну користь організму дитини дають саме складні вуглеводи, які забезпечують високу харчову цінність раціону», — підкреслила вона.

З виробниками погодились і педіатри.

«У прикормі для дітей використовується лише натуральний крохмаль, який практично повністю засвоюється у тонкому кишечнику дитини», — зазначив завідувач кафедри педіатрії №4 НМУ Богомольця В. Майданник.

За словами доктора медичних наук ІПАГ Тетяни Знаменівської, навіть важкохворим дітям у лікарнях дають якісне харчування, яке містить крохмаль та борошно.

Виробники спрогнозували, що цей закон призведе не лише до скорочення робочих місць і зменшення відрахувань до бюджету з галузі, а й насамперед сприятиме контрабандній продукції.

«У Верховній Раді головою профільного парламентського комітету Тетяною Бахтєвою вже зареєстрований відповідний законопроект №4548 з поправками до існуючого закону, але зважаючи на політ ситуацію в країні його прийняття не слід чекати найближчим часом», — резюмувала директор представництва «НІРР» Україна Наталія Синельник.

Окрім прийняття поправок до закону, виробники просять київську міську прокуратуру зняти заборону на продаж харчування з переліченим вмістом продуктів. В іншому випадку вони обіцяють опротестовувати рішення прокуратури.

А. Йовик

 

Читайте также по теме