ГолосUA
15:25 10/02/2010

Експерти радять Україні зробити Національний банк незалежним

Національна рада головного банку країни здійснює неадекватний вплив на банківську систему в цілому.

Про це заявив співголова Міжнародної комісії незалежних експертів Олександр Пасхавер на прес-конференції, передав кореспондент ГолосUA.

“Незалежність обумовлюється тим, що НБУ не може існувати, оскільки над банком, в тому вигляді, який він зараз і є, стоїть Національна рада, а через неї здійснюється неадекватний вплив на банківську систему в цілому”, — наголосив експерт.

Також, на думку О.Пасхавера, банк повинен змінити принцип макроекономічної політики і перейти до головного завдання — до питання контролю інфляції.

“Проте, він не може цього робити, оскільки це і не завдання банків, а всієї України. Він не зробить цього не маючи процедурної незалежності і це не обов’язково пов’язане із формальними правилами зміни голови НБУ”, — зауважив він.

При цьому О.Пасхавер відзначив, що проблема в банківському секторі досить складна, оскільки в ньому не видно ознак одужання.

“Що ми бачимо в першу чергу — недовіру до цього сектору, оскільки відсутнє кредитування, відсутній ріст депозитів. Хочу наголосити, у банківському секторі й існує головна загроза для економіки”, — додав експерт.

О.Оснач

 

Читайте также по теме