ГолосUA
10:40 10/08/2009

Експерти: Росія і не думає виводити Чорноморський флот з Севастополя

Росія і не думає виводити Чорноморський флот з Севастополя. Про це сьогодні під час прес-конференції повідомив директор Інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії України при Міністерстві закордонних справ, професор Київського Національного Університету імені Тараса Шевченка Григорій Перепелиця, передав кореспондент ГолосUA.

За словами експерта, функція перебування ЧФ на території України — це геополітичний вплив. Фактична функція ЧФ за часів СРСР – була його підтримка Одеського військового округу і “демонстрація прапору” для 6-го американського військового флоту, що тоді перебував у Середземному морі. Сьогодні, як відзначає експерт ЧФ вже не має потужних сил для протидії іншим потужним флотам.

“Стає очевидним, що ЧФ перебуває в Україні з єдиною метою — контроль над Україною і утримання її в фарватері російської зовнішньої політики”, — сказав Перепелиця.

За його словами, Росія і не думає виводити ЧФ з України, оскільки втратить цей вплив. Про це, за словами експерта, свідчать і заяви головнокомандувача військово-морським флотом Росії, який висловив намір продовжити перебування Чорноморського флоту в Севастополі.

Також, як відзначив експерт, з російської сторони було заявлено, що база, яка споруджується у Новоросійську буде пунктом маневреного базування, а не основною базою: “Це означає, що флот за розрахунками і планами Росії має перебувати, базуватися навіки вічні в Севастополі. Чим відрізняється пункт маневреного базування від основної бази? — тим, що в цьому випадку пункт базування можна порівняти з зупинкою таксі, тоді як таксопарк є основною базою”,- сказав він.

К.Коваленко

 

Читайте также по теме