ГолосUA
18:02 18/08/2009

Експерти розповіли чому економіка Заходу одужує, а східна — гальмує

Чому економіка Заходу швидко одужує, в той час як східноєвропейська гальмує?

Таке питання ставить видання “Berliner Zeitung”, вказуючи, що в той час як Франція та Німеччини оголосили про вихід із рецесії, а США про поступове скорочення безробіття та відновлення позитивних фінансових тенденції, країни Східної Європи не радують своїми економічними показниками.

"Економічний стан Бухаресту останнім часом лише погіршується; Загреб очікує скорочення економіки країни на 4% більше, ніж раніше прогнозувалося; а Рига та Київ-взагалі поза конкурсом, адже їхня фінансова ситуація- найгірша серед всіх східноєвропейських держав, попри дані про зростання промислового виробництва в Україні"-наголошується у публікації.

На питання видання чому країни Східної Європи настільки повільно приходять до тями після удару економічної кризи, віденський експерт Володимир Глігоров зазначив, що існують три основні причини такої безодні між Заходом та Сходом.

По-перше, східноєвропейські банки на відміну від західних не видають кредити. По-друге, у країн Східної Європи немає коштів на кон’юнктурні пакети. По-третє, зазначив експерт, у Східній Європі легше звільняють співробітників, що при певних умовах є щось на кшталт "буфера". Особливо це спостерігається у Румунії, де рівень безробіття у червні досяг рекордної відмітки за останні 8 років.

Л.Дубенко

 

Читайте также по теме