Академік Української Технологічної Академії, професор Олександр Чагаровський категорично не погоджується з висновками європейських експертів, які стверджують, що лише 10 % молока в Україні придатне до подальшої переробки і безпечне для здоров‘я.
«В Україні немає поганого молока. Молоко з під української, шведської, польської корови однакове. Недоліки є в зборі, транспортуванні, переробці молока, тому не все українське молоко можна експортувати в країни ЄС», — заявив він.
За його словами, проблема з виходом українського молока на європейський ринок полягає в тому, що цінова політика в Україні і на Заході майже однакова. “Прийти до європейського споживача українське молоко має або з ліпшою якістю, або з меншою ціною”, сказав О.Чагаровський.
Наразі єдиного державного стандарту до якості молока в Україні не існує. Кожна з фірм-виробників вказує на упаковці технічні умови (ТУ), тобто вимоги до продукту. Ці вимоги для кожного виробника майже однакові і, за словами експертів, відповідають європейським вимогам щодо якості молока, сформульованим Міжнародною молочною організацією.