Експерти: українського «Wikileaks» не буде, бо вже був майор Мельниченко

Україні не загрожує поява власного «Wikileaks».

Таку думку висловив головний науковий співробітник відділу досліджень інформаційного суспільства та інформаційних стратегій Національного інституту стратегічних досліджень Олександр Дічек на прес-конференції в Києві, передав кореспондент голосUA.

За його словами, українці вже надто звикли до політичних скандалів та гучних викриттів. «Ми вже пережили шок від «плівок Мельниченка». Український соціум важко чимось здивувати, тому що ми звикли до перманентного викиду в ефірі непривабливої інформації, яка стає надбанням не тільки українського суспільства, а й європейського, світового, від чого страждає імідж України», — зазначив він.

У свою чергу головний науковий співробітник відділу досліджень інформаційного суспільства та інформаційних стратегій Національного інституту стратегічних досліджень Микола Ожеван нагадав, що Україна вже мала свого «Ассанжа». «Звуть його Микола Мельниченко. Він знімав інформацію з кабінету першої особи держави – президента. Якщо вірити самому Мельниченку, то він робив це за допомогою портативного диктофону «Toshiba». Ніхто з фахівців не вірить, швидше за все, ця інформація якось інакше до нього потрапляла. Але ситуація дуже подібна до ситуації з Ассанжем – ми мали справу з витоком інформації, яка була державною таємницею», — сказав він.

Водночас обидва експерти визнали, що теоретично новий закон, і будь-який, навіть найдосконаліший, не можуть убезпечити будь-яку державу від витоку секретної інформації.

 

Читайте также по теме