ГолосUA
14:20 22/03/2010

Експортери сільгосппродукції вимагають повернення ПДВ “живими” грошами

Держава має повертати податок на додану вартість ”живими” грошами, рівномірно всім, кому заборгований податок на додану вартість.

Про це сказав президент Української зернової асоціації Володимир Клименко на прес-конференції у Києві, передав кореспондент ГолосUA.

“На звернення експортерів із запитанням, коли будуть повернуті борги по ПДВ, попередній уряд запропонував спочатку зерно з Аграрного фонду, потім селітру. Дякувати Богові, що діло не дійшло до гумових чобіт та протигазів. Є питання — навіщо Аграрному фонду купувати за державний кошт селітру, щоб потім не знати, куди її подіти. Потім економічна думка пішла далі — урядовці заговорили про те, щоб віддавати ПДВ облігаціями. Але ми потребуємо “живих” коштів, бо це є основними фондами експортерів, без них ми просто вимушені будемо припинити роботу”, — сказав він.

В. Клименко також наголосив, що розподілення повернутого ПДВ має бути рівномірним, без преференцій будь-кому, як це практикувалося у минулому. . “Уявімо ситуацію, коли ПДВ повертається трейдерам, які працюють в Іллічевському порту. Тоді у цьому порту експортери закуповуватимуть зерно на 20% дорожче, що не зможе не викликати обурення і продавців, і покупців у інших перевалочних пунктах. Така ситуація неможлива”, — висловився він.

Тому, за словами В. Клименка, держава має сприяти розвитку експорту українського зерна, а не знищувати експортерів, не повертаючи ПДВ. “Адже аграрний сектор дає практично 25% валютних надходжень до бюджету”, — підкреслив Володимир Клименко.

І. Носальська

 

Читайте также по теме