ГолосUA
10:28 26/07/2009

“Енергоатом” на має заборгованостей перед Росією

Національна атомна енергогенеруюча компанія (НАЕК) "Енергоатом" погасила заборгованість перед російським відкритим акціонерним товариством "ТВЕЛ" за поставлене свіже ядерне паливо на українські атомні електростанції (АЕС).

Про це, як повідомила прес-служба НАЕК, заявила віце-президент із загальних питань "Енергоатому" Ольга Кравець.

"Наразі НАЕК не має боргів перед "ТВЕЛ" за вже поставлене свіже паливо на українські АЕС. Так, з початку року здійснено та повністю оплачено 3 рейси свіжого ядерного палива (СЯП)", — зазначила вона. 

"На початку серпня ми очікуємо поставки палива на Хмельницьку АЕС. Водночас компанія не в повній мірі сплачує авансові платежі за ядерне паливо відповідно до узгодженого графіку поставок. Тому ми стоїмо перед необхідністю перегляду строків поставок", — повідомила віце-президент. 

"В цьому ми знаходимо порозуміння з боку керівництва "ТВЕЛ". Ми впевнені, що у цій складній ситуації українські АЕС гарантовано буде забезпечено ядерним паливом", — підкреслила Кравець.

Віце-президент "Енергоатому" також висловила впевненість, що найближчим часом компанія і "ТВЕЛ" підпишуть на взаємовигідних умовах довгостроковий контракт на поставки свіжого ядерного палива для українських АЕС.

"Між нашими компаніями немає непорозумінь та конфліктів, навпаки – ідеться про постійний діалог, врахування побажань обох сторін та пошук компромісів", — заявила вона.

За словами Ольги Кравець, російський виробник палива залишається стратегічним партнером компанії, а НАЕК, у свою чергу, — найбільшим імпортером продукції "ТВЕЛ". 

Віце-президент "Енергоатому" зазначила, що світова криза вплинула на виробничі та фінансові показники роботи компанії. 

Зокрема, через зниження рівня розрахунків на енергоринку з початку року компанія недоотримала 300 млн. грн. за фактично поставлену товарну продукцію.

 

Читайте также по теме