ГолосUA
16:00 22/01/2009

Фахівці прогнозують погіршення ситуації із ВІЛ-СНІД в Україні

179 мільйонів гривень закладено у Держбюджет України на боротьбу із епідемією ВІЛ-СНІДу у поточному році — це вдвічі менше, ніж передбачено проектом відповідної Національної програми. Втім, сама програма також ще не затверджена.

Як передав кореспондент ГолосUA, про це на засіданні круглого столу «Боротьба з епідемією ВІЛ/СНІДу в Україні під час кризи: виклики та можливості» заявив директор Департаменту з питань закупівлі та лікування Мережі людей, що живуть з ВІЛ Володимир Курпіта.

Фінансування боротьби з епідемією ВІЛ-СНІДу повинно стати пріоритетом державної політики, а неурядові організації та донори мають зберегти існуючий рівень фінансування. Як досягти цього, намагалися визначити представники держустанов, громадськості та бізнесу на засіданні круглого столу.

«На жаль, влада в Україні не відповідає за поточну ситуацію, що складається із розповсюдженням ВІЛ-інфекції в Україні, бо відсутня загальна стратегія боротьби із СНІДом. Досі не затверджена нова Національна програма, яка повинна була уже працювати у 2009 році. Згідно із нею, тільки від державного сектору на протидію епідемії планувалося виділити 404 млн. гривень. В результаті у державному бюджеті, який вже затверджений Верховною Радою, на ті ж цілі закладено 179 млн. гривень. З урахуванням того, що 80% цих грошей піде імпорт ліків та тест-ситем, цю цифру можна зменшити вдвічі. Тобто на протидію розповсюдженню ВІЛ-інфекції уряд планує витратити близько 80 млн. грн., ще менше, ніж торік. За експертними оцінками, економічна криза у короткі строки ще погіршить ситуацію», зазначив у своєму виступі Володимир Курпіта.

«Україна залишається на першому місці по розповсюдженню ВІЛ-інфекції у Європі. У 2008 році офіційно зареєстровано майже 21 тисяча нових випадків СНІДу в країні, що на 15% перевищує рівень захворюваності у 2007 році. Всесвітнім банком та Всесвітньою організацією праці були зроблені розрахунки, які свідчать про те, що і без впливу економічної кризи у промислових регіонах — Донецьку, Криму — кількість робочої сили у зв’язку із епідемією СНІДу у найближчі два роки знизиться на 2% . Прогрес останніх років у боротьбі з СНІДом в Україні оцінюється, як дуже повільний. Всесвітній банк планує опублікування звіту, у якому використання кредиту, що отримала Україна для протидії епідемії, оцінюється, як незадовільне», сказала координатор UNAIDS Україні Ані Шакарішвілі.

 

Читайте также по теме