ГолосUA
12:47 06/02/2009

»Фаїну» охороняють ВМС США

Стан здоров’я членів екіпажу судна «Фаїна» задовільний, вантаж не пошкоджено.

Про це повідомила прес-секретар Президента України Ірина Ванникова сьогодні на брифінгу.

Вона повідомила, що сьогодні з ранку представники Військово-морських сил США та члени екіпажу здійснили обстеження судна та вантажу, і за їхніми висновками вантаж не пошкоджений і відповідає наявній документації.

Також було здійснено медичний огляд членів екіпажу. За даними американського лікаря, стан здоров’я моряків задовільний.

«Всі вони отримали можливість зв’язатися з рідними та близькими. Настрій у екіпажу гарний, на борт доставлено продукти харчування та медикаменти», — сказала речниця Президента.

За її словами, за останньою оперативною інформацією, «Фаїна» взята на буксир для транспортування до порту призначення. />  
Ірина Ванникова також повідомила, що на сьогодні є домовленість про те, що судно будуть супроводжувати кораблі ВМС США до прибуття в порт Мумбай (Кенія).

Для забезпечення безпеки екіпажу на борту «Фаїни» перебуває група спецназу ВМС США.

Судновласники «Фаїни» у взаємодії з розвідувальними службами України вживають всіх необхідних заходів щодо забезпечення якнайшвидшого прибуття судна до місця призначення.

Подробиці операції українських спецслужб читати тут:

Судно «Фаїна» було захоплене піратами 25 вересня минулого року біля берегів Сомалі. У складі екіпажа судна – 17 громадян України. На борту «Фаїни» знаходяться 33 танки Т-72, гранатомети, зенітні установки та боєприпаси, які Україна продала Кенії.
4 лютого сомалійські пірати отримали 3,2 млн. дол. викупу за український суховантаж з танками та іншим озброєнням на борту і 5 лютого залишили судно.

Президент України Віктор Ющенко дав доручення забезпечити повернення екіпажу судна «Фаїна» на Батьківщину і планує особисто їх зустріти за декілька днів.
 

 

Читайте также по теме