ГолосUA
08:28 11/02/2010

ФДМУ має намір знову продати «Луганськтепловоз»

Фонд державного майна України в березні планує вдруге продати найбільшого виробника тепловозів у СНД «Луганськтепловоз».

Фондом держмайна розглядаються як мінімум два варіанти умов продажу, але вже зараз зрозуміло, що вартість держпакету цього року буде вищою, ніж минулого разу.

Фонд держмайна (ФДМ) виставить на продаж 76% «Луганськтепловозу». «Зараз ми завершуємо підготовку його (конкурсу — ред.) умов. Розглядаються принаймні два варіанти. Або умови будуть такими ж, як минулого разу, тобто до торгів допустять лише компанії, що мають досвід виробництва тепловозів, або допустять всіх охочих», — пояснило джерело у ФДМ.

«Законодавством України передбачено, що учасниками конкурсу можуть бути тільки компанії, які профільно займаються тим же видом діяльності, що і підприємство, яке продається. Ми сподіваємося, що і цього разу конкурс буде оголошений у рамках закону», — пояснив заступник директора «Трансмашхолдингу» Анатолій Мещеряков. /> Водночас, за словами джерела в групі «Приват», у компанії сподіваються, що цього разу умови дозволять брати участь у торгах максимальній кількості претендентів. «На місці ФДМ було б нерозумно наступати на ті ж граблі», — сказав співрозмовник.

Аналітик Alfa Capital Ukraine Денис Шаврук говорить, що якщо умови конкурсу будуть максимально відкритими, то, окрім групи Приват, в ньому можуть взяти участь і західні компанії — «Siemens» і «Bombardier».

«Луганськтепловоз» випускає магістральні та маневрові тепловози, дизельні та електропоїзди, трамваї, поворотні кола, запчастини для залізничного транспорту. Основні замовники підприємства — «Укрзалізниця» і «Російська залізниця». У 2009 році дохід компанії склав 429,6 млн грн, що на 66,5% менше, ніж у 2008 році.

Як повідомляв ГолосUA, Фонд держмайна України 19 липня 2006 року оголосив конкурс з використанням відкритості пропозиції ціни за принципом аукціону з продажу 76% акцій ХК «Луганськтепловоз».

23 березня 2007 року Фонд визнав КК «Брянський машинобудівний завод» (що входить у "Трансмашхолдинг") переможцем конкурсу: пакет був проданий за 292,505 млн. грн. при стартовій ціні 292 млн. грн. Покупець був внесений до реєстру власників «Луганськтепловоза» 13 квітня 2007 року.

У жовтні 2009 року реєстратор цінних паперів «Центр-Реєстратор» списав 76% акцій ВАТ "Холдингова компанія "Луганськтепловоз" з рахунку Керуючої російської компанії «Брянський машинобудівний завод», і зарахував їх на рахунок Фонду державного майна України. Акції були зараховані на рахунок ФДМУ на підставі рішення Луганського господарського суду від 12 жовтня.

За матеріалами: Коммерсант-Украина
 

 

Читайте также по теме