ГолосUA
17:55 04/02/2009

Федерація працедавців прогнозує різке зростання безробіття внаслідок підвищення ціни на газ

Федерація працедавців України прогнозує додаткове зростання безробіття в базових галузях промисловості унаслідок введення нових цін на природний газ, запропонованих урядом. Про це сказано в заяві, поширеній сьогодні прес-службою Федерації.

За розрахунками ФПУ, заявлена головою НКРЕ Валерієм Кальченком кінцева ціна реалізації газу для промислових підприємств в 2570 грн за 1 тис. куб. м і 2425 грн за 1 тис. куб. м різко знижує конкурентоспроможність продукції низки провідних вітчизняних галузей. Зокрема, хімічні підприємства, за розрахунками ФПУ, в 2009 р. при збереженні обсягів виробництва вимушені будуть заплатити за газ приблизно на 7,2 млрд грн більше, ніж в 2008 р. При цьому з урахуванням проблем із збутом продукції підприємства не зможуть підвищити ціни на продукцію, що відпускається, пропорційно зростанню газової складової в собівартості виробництва.

За даними ФПУ, промисловість низки регіонів з початку року вже почала різко знижувати обсяги виробництва, щоб скоротити споживання газу. Так, якщо в 2008 р. в Донецьку область надходило 47 млн куб. м газу, з яких 30 млн використовували промисловці, то в січні 2009 р. в регіон щодоби надходило 21 млн куб. м, причому на підприємства промисловості йшло 6,7-6,8 млн куб. м газу. за розрахунками ФПУ, в цілому по Донецькій області в I кварталі прогнозується скорочення фонду заробітної плати в базових галузях промисловості як мінімум на 30%.

Крім того, за даними ФПУ, додаткові витрати підприємств АПК на покупку мінеральних добрив складуть 500-775 млн грн. За прогнозами ФПУ, зростання безробіття слід чекати в таких галузях як скляна (у собівартості виробництва продукції на більшості підприємств частка газу складає близько 25%), хлібопекарська (у ціні буханки хліба вартість газу складає близько 7-10%), цементна — (собівартість цементу на 50% залежить від ціни на газ), як наслідок — будівельна.

У зв’язку з підвищенням вартості газу для промислових підприємств ФПУ вважає заниженим прогноз Міністерства праці і соціальної політики про те, що рівень безробіття в I півріччі 2009 р. досягне 9%, а до служби зайнятості звернуться близько 3 млн людей.

 

Читайте также по теме