ГолосUA
13:17 23/02/2009

Федерація профспілок погрожує через 2 тижні оголосити страйк

У разі якщо Кабінет міністрів України не прислухається до вимог профспілок відносно поліпшення соціально-економічного статусу працівників на підприємствах, Федерація профспілок України через 2 тижні може оголосити загальнонаціональний страйк.  

Про це сьогодні заявив глава Федерації профспілок України, народний депутат від Партії регіонів Василь Хара, повідомили у прес-службі партії.

За його словами, уряд свого часу не відреагував на вимоги профспілок, і вніс на розгляд до Верховної Ради України закон про Державний бюджет на 2009 рік не узгодивши з профспілками прожиткового мінімуму, мінімальної зарплати, а також мінімальних гарантій оплати праці працівників бюджетної сфери.  

Хара також відзначив, що в результаті Федерація профспілок була вимушена вступити в колективну трудову суперечку з Кабміном для того, щоб уряд виконав свої зобов’язання по дотриманню соціально-економічних прав та гарантій профспілкам, які зафіксовані в Генеральній угоді, підписаним між Кабміном та Федерацією профспілок.  

«Відповідно до закону про рішення колективних трудових суперечок сьогодні йде примирлива процедура. Ми створюємо примирливі комісії по 50% з однієї та іншої сторони (представники ФПУ та Кабінету Міністрів), і повинні провести цей етап з тим, щоб довести Кабінету Міністрів правильність наших думок та правильність нашої критики відносно виконання пунктів генеральної угоди», — зауважив він.  

«У випадку, якщо примирливі процедури не приведуть до вирішення колективної трудової суперечки, профспілки мають право вдатися до крайнього заходу — оголошення страйку, і проведення її в загальнонаціональному масштабі», — відзначив він.  

Коментуючи окремі масові акції протесту в Києві та інших містах України представниками різних областей промисловості, В. Хара висловив незгоду з такими заходами протесту.

«Наша влада звикла реагувати, коли мільйони вийдуть на вулицю. Ось ми і спонукатимемо ці регіони вийти на вулицю, щоб влада зрозуміла, що просто так вони сміхом якимось або дрібними своїми подачками не відбудуться», — заявив регіонал. 

Читайте также по теме