ГолосUA
17:20 18/05/2010

Фірташ зізнався, що влада тягне його „за вуха” на мирову угоду з „Нафтогазом”

Судова тяганина між „РосУкрЕнерго” та „Нафтогазом України” за нової влади відбувається за важчих умов, ніж за попередньої.

Про це заявив голова ради директорів "Group DF" ("The Firtash Group of Companies"), український бізнесмен Дмитро Фірташ, передав кореспондент ГолосUA.

„Від того, що змінився уряд, нічого не змінилося, а для мене це ще, можливо, гірша ситуація, ніж була, наприклад, при Тимошенко, тому що тоді я сидів спокійно, а зараз мене починають за вухо витягати і казати, що потрібно якось погодитись на газ, бо ж ти патріот країни. Тому сказати, що нинішня ситуація легша, не можна”, — наголосив він.

За його словами, „мирова угода”, запропонована „Нафтогазом” є абсолютно неприйнятною для „Росукренерго”.

„Враховуючи харківські домовленості і те, що держава сьогодні купує газ по 230 доларів, то державі вигідніше повернути нам газ. Але для нас є свої труднощі в цій справі, тому що це мінус з експорту „Газпрому”. Тобто якщо ми отримаємо 12 мільярдів кубометрів газу, то рівно стільки ж змінусуємо з експорту в Європу. У нас різні позиції, ми просимо гроші, а вони (уряд та „Нафтогаз” – ред.) хочуть повернути газ, тобто питання вкрали чи не вкрали вже не стоїть, стоїть конкретне питання, як будуть повертати”, — зазначив Д. Фірташ.

При цьому він визнав, що державі важко буде повернути „Росукренерго” близько 6 мільярдів доларів, якщо суд визнає законність претензій компанії до „Нафтогазу”.

„Стокгольмський суд – це остання інстанція, його рішення вже ніде не можна оскаржити, тому ми за нього боремося, і „Нафтогаз” бореться. Думаю, що до кінця червня всі рішення у нас будуть”, — підсумував він.

Нагадаємо, що «Нафтогаз України» розглядає можливість підписання мирової угоди з «РосУкрЕнерго» і відшкодування останній 11 млрд. кубометрів газу в товарному вираженні.

Як повідомляв ГолосUA, 26 листопада 2009 підконтрольна Дмитру Фірташу «РосУкрЕнерго» подала до суду на Україну за експропріацію 11 млрд. куб. м газу. Позовні вимоги «РосУкрЕнерго» до «Нафтогазу» складають 8,3 мільярди доларів США. Чергове слухання справи «Нафтогаз» — «РосУкрЕнерго» в Арбітражному інституті при Торговельній палаті Стокгольма призначене на 17 травня 2010 року.

А. Береза />  

Читайте также по теме