ГолосUA
11:30 22/12/2008

Fitch підтвердило свій попередній рейтинг Києва

Міжнародне рейтингове агентство "Fitch" Ratings" підтвердило рейтинг міста Києва — довгострокові рейтинги в іноземній і національній валюті «В+» і короткостроковий рейтинг в іноземній валюті «В».

"Fitch" також підтвердив національний довгостроковий рейтинг столиці «АА+(ukr)». Прогноз по довгостроковим рейтингам в іноземній і національній валюті за міжнародною шкалою — «Негативний», а по довгостроковому рейтингу за національною шкалою — «Стабільний».

Як повідомили у прес-службі агентства, рейтинги враховують ризик економічної нестабільності, і демонструють негативний вплив на бюджетні фінанси Києва. Інші негативні фактори враховують слабкість бюджетного процесу міста, нестабільність інституційної бази і політичну невизначеність. Крім того, місто схильне до валютного ризику, оскільки прямий борг Києва номінований у доларах США. У той же час, рейтинги також беруть до уваги хороші бюджетні показники міста і стабільний ріст податкових прибутків, чому сприяє сильна місцева економіка, орієнтована на сектор послуг.

Станом на 1 грудня 2008 року бюджет міста на 2009 рік не був прийнятий, оскільки центральне керівництво не надало інформації щодо економічного прогнозу і не вказало припустиму суму трансферів. Схильність Києва до валютного ризику і деякому ризику рефінансування посилюється внаслідок зниження курсу української гривні, адже основна частини випущених боргових зобов’язань міста номінована у доларах США. Ризик рефінансування частково зменшується завдяки керованому рівню заборгованості і плавному графіку погашення зовнішніх облігацій, на частку яких припадає 99% прямого боргу міста.  

В агентстві зазначили, що бюджетні показники міста у 2003-2007 роках були хорошими завдяки операційному балансі, який в середньому складав 25,9% операційних витрат (2007 р.: 23,6%), і середньому рівні капітальних витрат міста, рівному 39,4% у 2005-2007 рр. У структурі економіки міста домінує сектор послуг (забезпечує 85% валового продукту міста у 2006 р.); а високий рівень інвестицій в основний капітал, які у І півріччі 2008 р. складали 18,7% від всіх капітальних інвестицій в Україні, сприяє розвитку економіки. У той же час, здатність міста забезпечувати хороші бюджетні показники і підтримувати високий рівень капітальних витрат у 2009 р. може бути обмежена внаслідок фактичної здатності отримувати потрібні доходи в умовах погіршення економічних прогнозів і посилення фінансової кризи у країні.  

Раніше Міжнародне рейтингове агентство "Fitch Ratings" понизило довгострокові рейтинги Києва в іноземній і національній валюті з рівня «ВВ-» (ВВ мінус) до «В+». Короткостроковий рейтинг міста в іноземній валюті був підтверджений на рівні «В», прогноз по довгостроковим рейтингам залишений як «Негативний».

 

Читайте также по теме