ГолосUA
06:56 22/06/2009

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб отримає кредит на виплати депозитів

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб зможе отримати від Національного банку України кредити для виплати депозитів вкладникам збанкрутілих банків.

Про це написав «Коммерсант».

Так, згідно з відповідною постановою, яка набуде чинності 27 червня 2009 року, Нацбанк кредитуватиме Фонд гарантування вкладів фізичних осіб у трьох випадках: якщо загальна сума виплат Фонду перевищує 80% його засобів; якщо Фонд вичерпав фінансові можливості, монетизував всі свої активи; якщо Фонд подав заявку в Мінфін про ліміт кредитування в десятиразовому розмірі надходжень від своїх учасників за перше півріччя для включення в проект бюджету наступного року.

Фонд отримав право брати кредити у Кабміну, НБУ, банків та іноземних кредиторів у 2002 р. Але до середини 2008 р. існувала тільки схема кредитування фонду Кабміном. Восени Верховна Рада дозволила Нацбанку безпосередньо кредитувати Фонд за обліковою ставкою (зараз — 11% річних).

Національний банк готовий надавати фонду кредити під заставу його майбутніх доходів (у розмірі 80% суми забезпечення), державні облігацій (100%) і гарантій Кабміну (100%). Застава може бути однорідною або змішаною, а Фонд має право достроково погасити кредит НБУ. Постанова не вказує максимальних термінів кредитування. У разі невиконання Фондом умов кредитування НБУ списуватиме кошти з його рахунку.

Станом на 1 червня поточного року Фонд гарантування вкладів фізичних осіб мав у своєму розпорядженні 4,579 млрд грн. /> «Без необхідності кредит Фонду ніхто не дасть, це відбудеться, тільки якщо масово почнуть банкрутувати банки. За нашими прогнозами, до кінця 2009 р. Фонд вирішить всі проблеми самостійно», — сказав голова адміністративної ради Фонду Василь Пасічник.

Чи зміняться тепер умови членства банків у Фонді і суми їхніх регулярних відрахувань, у Фонді не знають.

 

Читайте также по теме