ГолосUA
06:40 05/07/2010

Фонд гарантування вкладів стане ефективнішим

Проект закону "Про гарантування внесків фізичних осіб" замінить закон про Фонд гарантування внесків фізичних осіб (ФГВФО) і наділить фонд новими повноваженнями.

Розроблений НБУ документ узгоджений з урядовими відомствами і після обліку правок Міжнародного валютного фонду буде внесений до Верховної Раду.

Документ передбачає, що після проведення чергової перевірки будь-якого банку, який залучає вклади населення, фонд зможе звернутися до НБУ з клопотанням про визнання його неплатоспроможним. Регулятор повинен ухвалити таке рішення чи відхилити його протягом 30 днів. На наступний день після визнання банку неплатоспроможним або проблемним ФГВФО призначає в нього свого тимчасового адміністратора і починає виведення установи з ринку. Фонд зможе клопотатися про переведення банку під свою відповідальність навіть у разі надання недостовірної фонду регулярної інформації або ухилення від сплати внесків. Тимчасова адміністрація призначається на 6 місяців, в системоутворюючі банки — на 12 місяців. З адміністративної ради ФГВФО виключать асоціацію банків (зараз входить президент АУБ Олександр Сугоняко). Сума гарантованого відшкодування не зміниться — 150 тис. грн.

Законопроект вводить поняття "перехідний банк", який створюється ФГВФО у вигляді публічного акціонерного товариства на базі проблемної установи. Уповноважена особа фонду буде переводити в новий банк всі активи та пасиви і проводити деномінацію акцій. />  
Ця реформа дозволить підвищити ефективність банківського нагляду в частині повернення грошей, витрачених фондом на видачу вкладів фізособам. "Закон дасть можливість оптимізувати строки прийняття рішень щодо санації банків і їх реалізації, — вважає пан Пасічник .- З’являється гравець, який об’єктивно зацікавлений в оптимізації ліквідаційних процедур і буде найбільш ефективно вести ці процедури". На його думку, фонд не дозволить своїм підлеглим виводити з банків активи на користь акціонерів, як це було в банках "Європейський" і "Національний стандарт". "Все це підвищить довіру до банківської системи, збільшить приплив депозитів і видачу кредитів за ставками, нижчими за сьогоднішніх", — упевнений заступник голови НБУ.

За матеріалами: «Коммерсантъ-Украина»
 

Читайте также по теме