ГолосUA
16:23 18/06/2010

ФПУ поступиться місцем монополіста

Федерація профспілок України (ФПУ) за законопроектом щодо соціального діалогу в Україні має поступитися місцем монополіста і користуватися рівними правами із іще 6-8 профспілками.

Про це заявив заступник голови Федерації профспілок України Григорій Осовий на брифінгу зі ЗМІ, передав кореспондент ГолосUA.

За його словами, під час консультацій або погоджувальних процедур, які проводить уряд із найбільш представницькими організаціями України, зокрема в Національній тристоронній соціально-економічній раді, де є лише 22 місця для представників профспілок, у правлінні Фонду соціального страхування — 15 місць, виникає потреба в обранні цих організацій, адже в Україні наразі діє понад 160 профспілок і профоб’єднань. Тому, за словами Осового, щоб розв’язати цю проблему, в проекті Закону про соціальний діалог в Україні, який пройшов перше читання, введено поняття репрезентативності.

“Критерії, які обговорювалися досить тривалий час за участю експертів Міжнародної організації праці, для того, щоб було представницьке об’єднання на національному рівні, воно повинно мати чисельність не менш, ніж 150 тис. членів профспілок, повинно мати у своєму складі не менше 3 всеукраїнських профспілок і діяти не менше 3 років з моменту утворення”, — зазначив Осовий.

На його думку, в Україні на національному рівні буде визначено 6-8 таких профоб’єднань.

При цьому Г. Осоввий заперечив звинувачення в тому, що ФПУ намагається знищити інші профспілки. “Нині Федерація є монополістом в цій частині, а тепер поряд з нами із такими ж правами і можливостями встане ще 6-8”, — зазначив він. Крім того, на думку експерта, ця норма підштовхне профспілки до укрупнення і об’єднання, адже їх кількість щороку збільшується на 10-15 профспілок.

М. Мамаєва />  

Читайте также по теме