ГолосUA
15:52 29/01/2010

Французькі ЗМІ: колишній президент Франції відмовився очолити “Південний потік”

Колишній президент Франції Жак Ширак відмовився очолити керівництво побудови газопроводу, що проходить в обхід України, під назвою “Південний потік”.

Про це повідомляє видання Le Nouvel Observateur.

"На відміну від екс-канцлера Німеччини Герхарда Шрьодера, Жак Ширак не зацікавився співпрацею із "Газпромом", наголосивши, що у нього немає бажання працювати на приватну компанію і що він прагне повністю присвятити себе діяльності у власному благодійному фонді", — йдеться у публікації.

Газета відзначає, що побудова газопроводу Південний потік — це один із кроків Росії по зменшенню залежності від України як держави-транзитера.

Минулого року Кремль отримав згоду Фінляндії, Швеції та Данії на побудову аналогічного із проектом Південного потоку газопроводу Північний потік, що поставлятиме газ на пряму із Росії до Північної Європи.

"Газові війни між Україною та Росією дратують як Європу, так і Росію", — вказує видання. — "Не дивно, що останнім часом росіяни намагаються якомога швидше налагодити ситуацію із прямими поставками та пошити свого екс-"молодшого брата" у дурні. Євросоюз, не дивлячись на підтримку України, загалом не чинить опору Кремлю та його далекоглядним планам".

За матеріалами: Le Nouvel Observateur.

Підготувала Л. Дубенко

 

Читайте также по теме