ГолосUA
16:00 12/05/2010

Галас навколо діоксину в українській кукурудзі може зашкодити експорту — експерт

Галас навколо питання про діоксин в українській кукурудзі може зашкодити експортному потенціалу України.

Про це сказав президент Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Алекс Ліссітса у інтерв’ю кореспонденту ГолосUA.

“Я хочу наголосити, що це поодинокий випадок. Я спеціально вчора й позавчора передивлявся німецьку пресу, у ній з цього приводу майже не було ніяких коментарів. Але це, на жаль, стало сенсацією у нашій пресі за останні два дні”, — сказав він.

За словами експерта, це роздуті факти. “Відомо, що діоксин не використовується ні в українському рослинництві, ні у тваринництві. Якби знайшли залишки якихось хімічних речовин чи мінеральних добрив — це було би інше питання. Як він туди потрапив — це вже інше питання. За великим рахунком, я би зараз не драматизував ситуацію з приводу “знаходження” діоксину в українській кукурудзі, бо це може вплинути на експортний потенціал нашої країни на європейських та інших товарних риках”, — підкреслив він.

А. Ліссітса також наголосив, що з цього приводу буде проведено детальне розслідування. “Добре, що Міністерство аграрної політики одразу відреагувало на це, Україна проведе відповідне розслідування. Ми маємо відомості по усьому ланцюгу, у нас, у найбільших зернових трейдерів України є можливість зворотнім шляхом відслідкувати, що відбувалося з тією чи іншою партією кукурудзи”, — сказав він.

“На сьогоднішній день дуже важливо, щоб ми не драматизували ситуацію, тому що це дійсно поодинокий випадок. Але драматизування ситуації дійсно може негативно вплинути на імідж нашої держави, у першу чергу сільського господарства. Це, у свою чергу, негативним чином може позначитися на експортному потенціалі нашої країни наступного маркетингового року”, — вважає Алекс Ліссітса.

Як відомо, у Німеччині виявили отруту діоксин в яйцях курей, яких годували кукурудзою з України. Німецькі мережі супермаркетів Rewe та Lidl вилучили партії курячих яєць з маркуванням "біо", в яких виявили діоксин. За даними німецького відомства з питань споживачів, зерно кукурудзи українського походження постачалося до господарств щонайменше дев’ятьох німецьких земель. Експерт Німецько-українського об’єднання "Аграрний діалог" Гайнц-Вільгельм Штрубенгофф заявив, що нинішнім "діоксиновим скандалом" вже завдано шкоди іміджу України. Водночас, зауважив експерт, необхідно уникнути важких економічних наслідків.

І. Носальська />  

Читайте также по теме