ГолосUA
14:40 17/05/2009

Гастарбайтерам не сподобалася ініціатива Кабміну рятувати Пенсійний фонд

Трудовим мігрантам, які працюють за кордоном нелегально, не сподобалася ініціатива Кабінету міністрів стати платниками єдиного податку і додатково сплачувати внески для загальнообов’язкового державного страхування. Про це пише тижневик «Коментарі». />  

«В умовах кризи гастарбайтери є потенційним джерелом поповнення бюджету Пенсійного фонду. Від 1,5 млн. громадян, які працюють за кордоном, уряд планує отримати більше 3 млрд. грн», — зазначив перший заступник голови парламентського комітету з питань податкової і митної політики Микола Круглов.
 

Відповідну новацію, як пише видання, уряд надав у вигляді піклування про «заробітчан»: у випадку сплати зазначених платежів їм обіцяють соціальні гарантії, які є у громадян України, що працюють на своїй землі, у тому числі й пенсії.  
 

Самі ж трудові мігранти без ентузіазму сприйняли пропозицію Кабміну. Особливо їх лякає норма урядової постанови, згідно з якою вся інформація про зареєстрованих українців, що працюють за межами своєї країни, автоматично потраплятиме у базу даних органів стягнення. Іншими словами, заплативши один раз, заробітчанину доведеться робити це постійно. У протилежному випадку він змушений буде сплачувати не тільки суми нарахованих податків, але й штрафи.
 

У середовищі трудових мігрантів ця новина поширилася швидко. Вони переконані, що грошові перекази, здійснені ними через міжнародні платіжні системи, вже відслідковуються органами стягнення. «Коментарі» зазначають, що тепер більшість людей почали передавати додому гроші готівкою.
 

«Не впевнений, що ініціатива Кабміну зацікавить людей, на яких вона розрахована — нелегальні мігранти мало думають про свої пенсії», — зазначив голова комітету з питань соціальної політики і праці Василь Хара.
 

Нагадаємо, відповідна постанова Кабінету міністрів №236 набула чинності наприкінці квітня. Відповідно до неї, громадяни України, які нелегально працюють за кордоном, можуть стати платниками єдиного податку до Пенсійного фонду і додатково сплачувати внески для загальнообов’язкового державного страхування. Загальна місячна плата з урахуванням ПДВ у цьому випадку складе 500 грн (розрахунок зроблений на поточний рік). Проте дане правило стосуватиметься тільки тих, чий заробіток не перевищуватиме 500 тис. грн у рік.
 

У протилежному випадку заробітчанину доведеться заплатити 15% від суми, яка перевищує вказаний ліміт. Крім того, якщо людина захоче отримувати підвищену пенсію, вона може на свій розсуд збільшити розмір доплати до пенсійного страхування. У цьому випадку базова плата встановлена на рівні 845 грн, підвищена — 1690 грн. і максимальна — 3530 грн (її розмір залежить від пенсійного стажу і розміру передбачуваної пенсії).

 

Читайте также по теме