ГолосUA
17:04 11/02/2009

Гавриш: у моряків «Фаїни» не має підстав судитися з Україною

Причин для судових позовів моряків, звільнених з піратського полону судна «Фаіна» та їх родичів з державою Україна немає.

Як повідомив «Інтерфакс-Україна», про це заявив перший заступник секретаря Ради нацбезпеки і оборони Степан Гавриш. />  
«Поки мені не зрозумілий предмет судових позовів. Позавчора я зустрічався з родичами моряків разом з представниками спецслужб, які займалися управлінням цією операцією. Вони отримали абсолютно детальну інформацію про події. Я думаю, що поки предмету для позовів не існує», — сказав Гавриш.
 
Він заявив, що Україна доклала максимум зусиль для того, щоб звільнити моряків з піратського полону.

«Держава зробила все, причому зробила, з моєї точки зору, ідеально, щоб ми сьогодні святкували повернення моряків. Назвати це перемогою можна, але з іншого боку – чи це перемога? Це борг, конституційний обов’язок країни», — сказав заступник секретаря РНБО.

При цьому Гавриш нагадав про безпідставні, за його словами, звинувачення, зроблені на адресу апарату РНБО.

«Мені, звичайно, не дуже приємно, що деякі політики, які мають досвід роботи в системі безпеки, неодноразово з метою особистого піару заявляли, що РНБО не здатна створити жоден координаційний центр. Ми не тільки його створили — але і в щоденному режимі управляли цією ситуацією», — зазначив він.

Гавриш також сказав, що морякам судна «Фаіна» буде виплачена моральна компенсація у сумі 1 млн. 300тис. грн з коштів, виділених для протоколу президента.

Як відомо, родичі моряків «Фаїни» звинуватили українську владу в злочинній бездіяльності у питанні звільнення екіпажу з піратського полону. 

Читайте также по теме