Леся Дубенко
12:48 28/04/2010

Газ — не зовсім комерція. Огляд закордонної преси

В останні дні закордонна преса аналізувала договори, підписані президентом України Віктором Януковичем та його російським колегою Дмитром Медведєвим і які продовжили перебування Чорноморського флоту у Севастополі в обмін на стодоларову знижку на газ для України. />  
Зокрема німецьке видання “Frankfurter Allgemeine” відзначало, що Москва нарешті задоволена поведінкою Києва. "Після того як були укладені договори, в яких президент Янукович дав згоду на подовження перебування Чорноморського флоту в Україні, Москва нарешті зітхнула із полегшенням, відчуваючи як вона повертає вплив на сусідню республіку П’ять років тому Москва пережила шок, коли Україна раптово віддалилася від свого "старшого брата" та почала зближуватися із Заходом. Кремль усіляко опирався цьому віддаленню української влади, на той час помаранчевої, вдаючись навіть до газових війн", — йдеться у публікації. — " Тепер же, коли при владі опинився проросійський Янукович, Кремль із задоволенням вдався до перезапуску відносин із Україною, знизивши для неї ціни на газ, звичайно, в обмін на продовження перебування Чорноморського флоту у Криму". Газета прогнозує, що найближчим часом Росія продовжуватиме покращувати відносини із Україною, пропонуючи їй величезну кількість вигідних угод, якщо Київ не стане опиратися відновленню російського впливу на своїй території.

“Berliner Zeitung” звертає увагу на ту обставину, що згода Москви знизити ціни на газ в обмін на продовження терміну перебування Чорноморського флоту в Севастополі демонструє, що ціна на газ — не суто комерційне питання, як раніше стверджував Кремль. "Коли у січні 2009-му Росія перекрила Україні трубу, вона неодноразово стверджувала, що поставки газу — це суто комерційне питання, яке не має відношення до політики. Однак укладення нових угод між Москвою та Києвом чітко демонструє, що росіяни кривили душею. — зазначає газета. Для України із економічної точки зору нові угоди надзвичайно вигідні: за 10 років наданої знижки Київ зекономить понад 40 млрд доларів. Однак українській владі слід бути обачною, адже Москва не приховує своїх амбіцій повернути вплив на Україну, що може загрожувати її суверенітету, — пише видання.

Італійська газета “Il Manifesto” переконана, що новина про ці угоди між Москвою та Києвом однозначне викличе роздратування у НАТО, ЄС та Вашингтона. "Не дивлячись на те, що останнім часом НАТО не виявляє особливої прихильності до України та не прагне надати їй членство в альянсі, він, як і Вашингтон із ЄС, все ж навряд чи буде задоволений тим, як на його очах Росія відновлює власні позиції у пострадянських країнах", — стверджується у публікації. — " Ще одними незадовленими від поновлення російського впливу на Україну стануть Грузія, яка боїться Кремля як вогню, та Польща, яка ніколи не приховувала своїх гегемоністських амбіцій по відношенню до Києва та, зокрема, бажання відділити Україну від Росії". 

Не погоджуються із точкою зору італійської преси французькі та американські засоби масової інформації і вважають, що для Європи нові угоди між Москвою та Києвом — хороша новина. "Покращення відносин між Україною та Росією — ознака розрядки у Східній Європі і свідчить про бажання Кремля відновити дружні відносини із багатьма своїми сусідами, в тому числі і Польщею. Якщо росіянам вдасться втілити свої прагнення, то це сприятиме об’єданню всіх європейських держав та відмові від таких неприємних важелів впливу як газові війни", — пише газета. Спроба Москви покращити відносини з іншими державами Європи заради власної економічної та політичної вигоди цілком вписується у контекст нової міжнародної політики, зокрема відновлення плідної співпраці між Росією та США, яка розпочалася після приходу до влади президента Обами.

Американська “The Times” вважає, що США не проти повернення Східної Європи під вплив Москви. "Останнім часом США демонструють, що вони не проти повернення пострадянських держав у сферу впливу Росії. Нові угоди, які були укладені між Києвом та Москвою і які фактично обмінюють знижку на газ на продовження панування впливу Чорноморського флоту у Криму, були сприйняті у Вашингтоні вкрай нейтрально і хоча американці продовжують стверджувати, що вони підтримують своїх союзників у Східній Європі, відчувається, що вони набагато більш зацікавлені у дружніх відносинах із Кремлем. Скоріше за все Білому дому просто набридло мати справу із країнами, які намагаються завадити побудувати йому плідні — економічні та політичні — відносини із могутньою Росією і тому він відверто задоволений тим, що українська, а нещодавно і польська влада самі виявили бажання зближуватися із Москвою", — наголошується у публікації.

Продовжуючи аналіз нових угод між Москвою та Києвом французька “Le Monde” зазначає, що рішення Президента Януковича укласти із Росією нові угоди демонструє лояльність українського глави держави до фінансово-промислових груп Донбасу. Газета вважає, що основна особа, для якої є пріоритетним зниження цін на газ — це головний спонсор Партії регіонів та головний олігарх України Рінат Ахметов. "Янукович, який напряму залежить від фінансово-промислових груп Сходу, новими договорами заспокоїв не тільки власних спонсорів, а й багатьох економістів та міністрів, яким тепер вдасться зменшити величезний дефіцит бюджету та спробувати відновити отримання кредиту від МВФ", — наголошує” Le Monde”.

Одне із небагатьох видань, яке приділило увагу українській опозиції в контексті підписання нових договорів, стала газета “The Washington Post”. Українська опозиція нарешті нагадала про себе після того, як між Києвом та Москвою були укладені угоди про знижку на ціну газ в обмін на продовження строку перебування ЧФ у Криму. На думку опозиціонерів, пише газета, Янукович виправдав побоювання, які висловлювалися напередодні виборів щодо повернення України під вплив Москви у разі його перемоги: дозволом на продовження перебування ЧФ у Севастополі Віктор Янукович підтвердив, що він готовий торгувати суверенітетом України зарад економоічної вигоди. "Проющенківська партія "Наша Україна" разом із Блоком Юлії Тимошенко не на жарт обурилися договорами між Москвою та Києвом і вже закликали оголосити Януковичу імпічмент", — зазначає видання. — "Водночас представники влади, на чолі із самим Президентом Януковичем, вважають поступку Росії виправданою, адже на сьогоднішній день Україна не може ризикувати своїм фінансовим станом і зобов’язана шукати шляхи для його покращення". Газета наголошує, що резон в словах президента Януковича, безумовно, існує: знижка на газ дасть Україні змогу зекономити величезну кількість коштів, відмовитися від підвищення тарифів для громадян та держсектора, а також сфоромувати такий бюджет, який зодовольнятиме МВФ. До того ж генсек НАТО Андреас Фог Расмуссен заявив, що російсько-українська угода щодо бази у Севастополі не вплине на перспективи членства у НАТО.

 

 

Читайте также по теме