ГолосUA
13:02 27/09/2010

Газ німецькій компанії міг пообіцяти Коломойський, – О. Гудима (ГОЛОС)

На думку члена комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу Олександра Гудими, компанія «Укрнафта» цілком могла пообіцяти продати 3 млрд. кубометрів газу німецькій компанії E. On Ruhrgas.

Таке припущення він зробив у ексклюзивному коментарі журналісту ГолосUA.

О. Гудима повідомив, що відкритим залишається питання про те, із ким саме німецька компанія "E. On Ruhrgas" могла домовитися про закупівлю такого обсягу газу. На його думку, це могла виявитися українська приватна газовидобувна компанія, оскільки Національна Акціонерна Компанія «Нафтогаз України» цим правом обмежена у рамках домовленостей із Росією. «Можливо, німецька компанія купила газ в українських виробників. Наприклад, близьким до імовірності є те, що пан Ігор Коломойський, який контролює «Укрнафту», при видобутку нафти, видобуває ще й попутній газ і є його власником. Я не хочу сказати, що якась компанія купила цей газ у І. Коломойського, хоча я цього не виключаю», — сказав він. /> ГОЛОС

Експерт повідомив, що сьогодні НАК «Нафтогаз» видобуває 2/3 українського газу, а ще 3,5 млрд. кубометрів газу видобуває «Укрнафта» і відповідно, власником цього обсягу газу є І. Коломойський. «По логіці і «кабмінівських» документах він мав би цей газ продавати НАК «Нафтогазу» для комунальної сфери для населення. Але він цього не робить, бо таким чином він повинен продавати цей газ по тих цінах, які встановлені для українського виробника газу, тобто по ціні 350 грн. (за 1 кубометр – ред.). Як І. Коломойський буде продавати газ для українського населення по 350 грн., якщо він може продати його по $350 полякам?», — зазначив О. Гудима, додавши, що це – лише припущення.

Але О. Гудима повідомив, що компанія «Укрнафта» — не єдина в Україні, з якою могла домовитися німецька сторона про закупівлю газу. «Є ще пару олігархів, які мають свердловини та видобувають газ. На Сахалінському полтавському родовищі є пару гарних свердловин. Але вони той газ можуть продавати на території України, бо вони не мають виходу до Європейського Союзу», — сказав експерт.

Голова парламентської комісії з питань ПЕК повідомив, що сьогодні чинне законодавство в Україні не забороняє приватним компаніям експортувати газ до Європи. «Чинне законодавство цього, на жаль, не забороняє. Воно не забороняє приватним компаніям, які видобувають газ в Україні, експортувати його до держав Євросоюзу. НАК «Нафтогазу» ж Росія забороняє експортувати газ», — зазначив він.
 

Нагадаємо, в українських ЗМІ з’явилася інформація про те, що компанія «Нафтогаз» на вимогу «Газпрому» відмовляється транспортувати газ компанії до Польщі. Нібито німецька сторона домовилася раніше з якоюсь українською компанією про транспортування 3 млрд. кубометрів газу територією Польщі.

О. Проценко
 

Читайте также по теме