ГолосUA
15:57 19/03/2010

Газові домовленості між Україною і Росією суттєво змінені не будуть — експерт

Газові домовленості між Україною і Росією скоріш за все суттєво змінені не будуть.

Про це заявив Ільдар Газізулін, старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень у коментарі кореспонденту ГолосUA.

За словами експерта, існує два варіанти перегляду газових контрактів з Росією — «білоруський» та «помірний».

«Якщо спробувати спрогнозувати можливі варіанти розвитку подій, то перший варіант — «білоруський». Якщо Україна отримає дуже суттєвий дисконт на ціни, взамін потрібно передати енергетичні активи Росії, «Газпрому». У Білорусі «Газпром» володіє на паритетних засадах ключовими транзитними потужностями. Але цей варіант є дуже складним для реалізації. Я не думаю, що Росія готова піти на такі великі поступки», — сказав він.

За «помірним» варіантом, припустив фахівець, поступки з боку і Росії, і України будуть меншими. «Другий варіант — більш компромісний і більш ймовірний. Наявні домовленості залишаються у цілому. Водночас, змінюється формула, за якою розраховується ціна на газ для України, і за рахунок цього ціни дещо знижуються. За наявних 300 доларів десь до 270-ти за тисячу кубометрів. Взамін Україна починає переговори про створення консорціуму, можливо, робить кроки назустріч Росії у сфері співпраці у атомній енергетиці», — повідомив він.

За словами Газізуліна, найімовірнішим є сценарій, за яким не відбудеться суттєвого перегляду договору, і на це є додаткові підстави. «Росія хотіла би мати більш-менш схожі договори на поставки газу у регіоні, а ми знаємо, що український договір більш-менш відповідає практиці договорів у країнах ЄС», — підкреслив він.

Експерт також зауважив , що Україна досі не має єдиної позиції щодо перегляду газових контрактів.

«Нині поступають дуже суперечливі сигнали від українськиїх високопосадовців. Ми чули заяви щодо можливих варіантів перегляду газових домовленостей від пана Тігіпка, від пана Клюєва, зараз від пана Азарова. Тігіпко спочатку говорив про необхідність підвищення тарифів на газ для населення, зараз є коментар від нього, що можн без цього обійтися. Пан Клюєв заявив про можливу концесію ГТС. Тобто, поки складається враження, що Україна немає єдиної позиції», — сказав Ільдар Газізулін.

Нагадаємо, за інформацією прес-служби Кабінету міністрів, прем’єр-міністр України Микола Азаров заявив сьогодні у Донецьку про те, що газові контракти з Росією переглянуть на наступному тижні, під час візиту української делегації до Москви.

І. Носальська

 

Читайте также по теме