ГолосUA
07:11 10/06/2010

«Газпром» хоче вийти зі складу «RosUkrEnergo»?

Компанія "Газпром" має намір вийти зі складу акціонерів швейцарського трейдера "RosUkrEnergo", в якому концерну належить 50 відсотків. 

Про це пише газета «Ведомости» з посиланням на свої джерела.

Видання стверджує, що голова правління «Газпрому» Олексій Міллер на зустрічі з Дмитром Фірташем, власником компанії, якій належить друга половина "RosUkrEnergo", обговорили угоду минулого тижня.

Розділити активи сторони зможуть не раніше, ніж «Нафтогаз України» поверне "RosUkrEnergo" 12,1 мільярда кубометрів газу, як постановив раніше Стокгольмський арбітраж. Це паливо до "RosUkrEnergo" нібито викупить «Газпром експорт», а "RosUkrEnergo поверне «Нафтогазу» 1,7 мільярдів доларів, за які й був списаний газ. Після цього «Газпром» продасть свою частку в трейдері структурам Д. Фірташа. 

Нагадаємо, компанії «Нафтогаз» та RosUkrEnergo оскаржують приналежність 11 мільярдів кубометрів газу з березня 2009 року. Кожна зі сторін стверджує, що є власником палива, яке зараз знаходиться в сховищах «Нафтогазу». Український уряд підтримав держкомпанію, а RUE звернувся до суду і зажадав від холдингу відшкодування збитків за «викрадений» газ у розмірі 5,4 мільярдів доларів.

 У квітні 2010 року суд прийняв рішення на користь "RosUkrEnergo" і зобов’язав «Нафтогаз» сплатити трейдеру 197 мільйонів доларів боргу за газ, що поставлявся "RosUkrEnergo" в 2008 році. У червні Стокгольмський арбітражний суд прийняв рішення, згідно з яким український держхолдинг не тільки повинен повернути компанії Д. Фірташа 11 мільярдів кубометрів газу, але й віддати додаткові 1,1 мільярдів кубометрів за порушення умов контракту. 

 З 2006-го по 2008 рік "RosUkrEnergo" був ексклюзивним постачальником газу в Україну, однак з 2009 року був виключений зі схеми поставок палива в країну. На той момент у сховищах «Нафтогазу» у RUE залишалося близько 11 мільярдів кубометрів газу. 

За матеріалами: Lenta.ru

 

Читайте также по теме