ГолосUA
11:57 05/05/2010

“Газпром” намагається підправити непевний фінансовий стан за рахунок “молодшого партнера” — експерт

Шляхом об’єднання “Нафтогазу” та “Газпрому” останній намагається використати унікальний шанс підправити непевний фінансовий стан, що погіршився за останні роки.

Таку думку висловив у інтерв’ю кореспонденту ГолосUA директор енергетичних програм Центру “Номос” Михайло Гончар.

“Будь-яка логіка такого об’єднання, не важливо, це “Газпром” і “Нафтогаз”, чи інші компанії — намагання оптимізувати свої витрати. “Газпром” і “Нафтогаз” — це не рівновеликі партнери. Тобто, ця оптимізація буде відбуватися якраз за рахунок молодшого партнера. Фінансова політика “Газпрому” впродовж останніх років була спрямована зовсім не на зменшення витрат, при тому, що його надходження скорочувалися. Він у достатньо складній фінансовій ситуації. І для нього це — унікальний шанс поправити свій фінансовий стан”, — сказав він.

За словами М. Гончара, “у даному разі мова йде про інтереси російського монополіста, а не про українського. Якщо таке поглинання відбудеться, то перестає існувати, як суб’єкт, НАК-”Нафтогаз України”. Він-то, можливо, й збережеться, але як певний технологічний територіальний підрозділ системи “Газпрому””.

Він також наголосив, що це просто є формою відчуження в України магістральних газо- і нафтопроводів, що заборонено українським Законом. “Практично, Україна у такий спосіб позбудеться своєї системи магістральних трубопроводів. Не у тому сенсі, що вони кудись перемістяться фізично, а у тому сенсі, що це працюватиме на користь російських монополій. Економічний сенс такого поглинання для “Газпрому” — мінімізувати всі витрати на шляху російського газу від виробника, себто Росії, до споживача у країнах Європейського Союзу. Зробити це можна, знизивши тарифи на транзит і на зберігання газу. Це не відповідає інтересам України, бо “Нафтогаз” на цьому заробляє”, — переконаний Михайло Гончар.

І. Носальська />  

Читайте также по теме