ГолосUA
12:59 25/06/2010

«Газпром» розраховує переписати контракт з Білоруссю

«Газпром» розраховує найближчим часом підписати доповнення до контракту з Білоруссю на 2010 рік, що дозволить підвищити ставку за транзит російського газу.

Про це заявив офіційний представник «Газпрому» Сергій Купріянов.

«За умовами діючого контракту на поставку і транзит газу від 31 грудня 2006 року «Газпром» Білорусі нічого не винен. А по доповненню до контракту на 2010 рік ми з білоруськими колегами вже принципово домовилися і розраховуємо підписати його найближчим часом», — сказав С. Купріянов .

Напередодні він пояснював, що доповнення до контракту передбачає збільшення транзитної ставки за умови підвищення Мінськом внутрішніх оптових цін, за якими продає газ «Бєлтрансгаз», на 50%, що належать «Газпрому». Російський холдинг пропонує актуалізувати погоджені раніше умови внутрішнього продажу газу, згідно з якими в 2009 році оптова надбавка «Бєлтрансгазу» повинна була складати 10,47 доларів на тисячу кубометрів, у 2010 році — 11,07 доларів.

Тим часом, білоруський президент Олександр Лукашенко в п’ятницю заявив, що Білорусь обмежить транзит нафти і газу, якщо «Газпром» протягом доби не сплатить борг. Виходячи з озвучених сторонами цифр, йдеться про 32 мільйони доларів.

Напередодні Білорусь отримала кошти «Газпрому» за транзит газу в розмірі 228 мільйонів доларів. Як заявляв С. Купріянов, перерахування коштів зроблене відповідно до діючого контракту, який передбачає ставку транзиту в 1,45 доларів. Виходячи з ставки у 1,88 доларів, котру вимагає Білорусь, розрахунок становив би 260 мільйонів доларів.

За матеріалами: РИА Новости />  

Читайте также по теме