ГолосUA
07:41 11/11/2008

«Газпром» та «Нафтогаз» хочуть відмовитися від ринкової ціни на газ для України

Російський «Газпром» готовий відмовитися від формування ціни на газ для України на ринковій основі. Як заявив глава «Нафтогазу» Олег Дубина, російська сторона запропонувала встановити для України фіксовану ціну на газ терміном на три роки — замість прив’язки до європейських цін, як це передбачалося раніше.

Переговори глави "Нафтогазу" Олега Дубини й голови правління "Газпрому" Олексія Міллера про постачання й транзит газу пройдуть сьогодні в Москві. Напередодні пан Дубина розповів, що розраховує підписати з "Газпромом" довгостроковий контракт до 2019 року. "Є болванка, є розуміння всіх моментів", — пояснив топ-менеджер, відмовившись уточнити подробиці. В той же час він запевнив, що розмови про формулу ціни, прив’язаної до вартості газу в Європі, залишилися в минулому. /> "Формули не буде. Є домовленість — три роки перехідної ціни", — зазначив Олег Дубина. Він заявив, що ціна повинна бути "економічно обґрунтованою, прийнятною для "Газпрому" й «Нафтогазу».
Як написав «Коммерсант-Украина», в умовах падіння світових цін на нафту експерти вважають такий варіант вигідним для російського "Газпрому", оскільки сторони припускають укласти контракт на 10 років. Це означатиме, що до 2019 року російська компанія-монополіст залишиться посередником із закупівлі Україною середньоазіатського газу.

 

Читайте также по теме