ГолосUA
18:10 10/06/2010

“Газпром” таки вийде з «RosUkrEnergo» — експерт

“Газпром” вже не влаштовує Росію і може скоро вийти зі складу "RosUkrEnergo".

Такий прогноз зробив інтерв’ю кореспонденту ГолосUA сказав старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізулін відповідаючи на запитання, наскільки реально, що Газпром" може вийти зі складу акціонерів швейцарського газового посередника "RosUkrEnergo".

“Насправді, це реально. Ця структура — "RosUkrEnergo" — вона вже не влаштовує Росію і я думаю, Росія буде діяти іншими методами, ефективнішими, більш прозоро і чітко”,- вважає експерт.

При цьому експерт не зміг спрогнозувати як надалі будуватимуться відносини Росії з Україною через ухвалу суду про виплату компанією «Нафтогаз України» 11 млрд. куб. м газу "RosUkrEnergo".

“Якщо Росія захоче — то це станеться, якраз в цих газових схемах, які в нас були Росія мала визначальний голос”, — відзначив він.

При цьому І.Газізулін відзначив, що все також залежатиме “від української сторони, від того, як будуть розвиватись російсько-українські відносини в енергетичній сфері”.

“Бажано, щоб відносини були такі, як в Росії, наприклад, з країнами Центральної Європи, де вона володіє активами, є присутність великого енергетичного ринку і де більш-менш, все прозоро та без посередників”, — додав він.

Нагадаємо, 10 червня у ЗМІ з’явилась інформація, що "Газпром" може вийти зі складу акціонерів швейцарського газового посередника "RosUkrEnergo".

8 червня Стокгольмський арбітражний трибунал виніс ухвалу в ході тривалого спору між компанією "RosUkrEnergo AG" (Швейцарія) і НАК «Нафтогаз України» щодо експропріації «Нафтогазом» в січні 2009 року 11 млрд. куб. м газу, що належав "RosUkrEnergo".

О. Оснач />  

Читайте также по теме