ГолосUA
10:12 07/06/2010

Гельсінська спілка закликала Януковича не підписувати закон «Про захист персональних даних»

Українська Гельсінська спілка закликала Президента Віктора Януковича не підписувати закон «Про захист персональних даних».

Правозахисники вважають, що цей документ «не відповідає європейським стандартам і загрожує свободі слова в Україні».

Метою ухваленого Верховною Радою минулого тижня закону «Про захист персональних даних» було поліпшити нормативне правове забезпечення захисту персональних даних в Україні відповідно до міжнародного права, зокрема законодавства ЄС. Раніше цей закон був у переліку зобов’язань України з отримання дорожньої карти впровадження безвізового режиму для українців із країнами Шенгенської зони.

Голова Української Гельсінської спілки з прав людини Аркадій Бущенко наголосив, що правозахисники б’ють на сполох через те, що, на їхню думку, окрім явної невідповідності цього закону європейським стандартам, він ще й «розв’язує руки державі для стеження за своїми громадянами».

Він не виключив, що якщо Президент підпише закон, це матиме низку прикрих юридичних та політичних наслідків для України і спричинить негативну реакцію, в першу чергу, з боку європейських організацій.

Виконавчий директор Української Гельсінської спілки Володимир Яворський зауважив, що закон встановлює механізми захисту особи від збору, обробки і використання персональних даних про неї без її згоди. Але в документі, на думку Яворського, «відсутній будь-який зв’язок із захистом права на повагу до приватного життя».

Крім того, експерт зазначив, що згідно зі схваленою депутатами нормою, легалізується перешкоджання роботі журналістів. Оскільки за законом відкритими залишаються лише дані тих посадових осіб, які мають виборну посаду або є держслужбовцями першої категорії. А це означає, що оприлюднення тих чи інших відомостей про заступників міністрів та інших посадових осіб нижчого рангу розцінюватиметься як «втручання у приватне життя і тягне за собою кримінальну відповідальність».

За матеріалами: Німецька хвиля />  

Читайте также по теме