ГолосUA
10:03 29/09/2010

Генсек НАТО запросив Україну на саміт

Українське керівництво отримає запрошення на саміт НАТО в Лісабоні в рамках проведення саміту країн-учасниць операції в Афганістані.

Про це повідомив генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен.

За його словами, ця позиція була озвучена в ході нещодавньої зустрічі з Президентом України Віктором Януковичем, яка відбулася у Нью-Йорку під час роботи Генеральної асамблеї ООН.

Разом з тим, в альянсі не планують проводити засідання Комісії Україна-НАТО на вищому рівні. "Ми не очікуємо засідання комісій ні з Україною, ні з Грузією, але політичні лідери як України, так і Грузії отримають запрошення приїхати на саміт, оскільки ми маємо намір провести в Лісабоні саміт ISAF (Афганістан)", — сказав генсек НАТО.

Расмуссен зазначив, що поінформував Президента України про проведення саміту ISAF. "Президент не дав жодної відповіді, тому що він повинен перевірити свій графік, але він позитивно відзначив факт проведення саміту на рівні ISAF", — додав він.

Генсек НАТО вважає важливим проведення такого саміту, так як Афганістан "буде найважливішим пунктом нашої повісті дня". "Ми вважаємо, що для дискусії повинні зустрітися не тільки 28 союзників по НАТО, але обговорення повинно відбутися серед усіх союзників по ISAF, яких налічується 47 країн", — пояснив він позицію організації.

Расмуссен підкреслив, що в НАТО високо цінують внесок України в місію в Афганістані. Говорячи про зустріч, генсек альянсу назвав її "дуже хорошою". "Ми обговорили можливості поглиблення практичного співробітництва між НАТО і України у вже існуючих рамках. Зустріч підтвердила взаємний інтерес підтримувати міцні відносини між НАТО і Україною", — сказав А. Расмуссен.

Міжнародні сили сприяння безпеці (англ. International Security Assistance Force, ISAF) — очолюваний НАТО міжнародний військовий контингент, який діє на території Афганістану з 2001 року.

За матеріалами: ТСН.ua

 

Читайте также по теме
ГолосUA
13:18 01/10/2024

Йенс Столтенберг официально передал полномочия генерального секретаря Североатлантического альянса бывшему премьер-министру Нидерландов...