ГолосUA
13:42 09/07/2009

Генсек ООН розкритикував лідерів «Великої вісімки»

Генеральний секретар Організації об’єднаних націй Пан Ґі Мун розкритикував керівників Великої вісімки за те, що вони докладають недостатньо зусиль для подолання глобального потепління. />  

В інтерв’ю Бі-Бі-Сі він назвав підписання глобальної угоди щодо кліматичних змін у Копенгагені в грудні своїм найголовнішимм пріоритетом. Як повідомив кореспондент Бі-Бі-Сі Джеймс Роббінс з італійського міста Аквіла, де відбувається саміт Великої вісімки, заява Пан Ґі Муна була різкою. 

Він сказав, що всі лідери країн Великої вісімки — найзаможніші та найбільш промислово розвинені — несуть історичну відповідальність за кліматичні зміни. За його словами, лідери повинні зараз взяти на себе роль керманичів і виявити політичну волю заради прориву в подоланні глобального потепління. 

Пан Ґі Мун привітав досягнуту напередодні домовленість про допустиме потепління на максимум два градуси Цельсія, однак він вважає, що керівники вісімки мають визначити потужну й амбітну проміжну мету, що стосується парникових викидів до 2020-го року. Генеральний секретар ООН вважає, що досі вони цього не зробили. 

"Політики, про яку вони заявили, не достатньо. Її не достатньо для того, щоб виконати визначені Міжурядовою коімісією з кліматичних змін. Це — наука. Ми повинні працювати відповідно до науки. Це обов’язково і з політичної, і з моральної точки зору. Це — історична відповідальність керівників. І за майбутнє людства, і навіть за майбутнє планети Земля," — заявив Пан Гі Мун. 

Керівник ООН заявив, що всі залучені до переговорів про обмеження глобального потепління повинні дивитися далі своїх кордонів.

Американський президент Барак Обама, який головує на зустрічі керівників головних економік заявив, що поступу досягти можливо ще до початку вирішальних переговорів, де в грудні в Копенгагені будуть підписувати нову угоду ООН про кліматичні зміни. 

 

Читайте также по теме