ГолосUA
07:29 23/12/2009

Генсек ООН запросив на саміт ООН глав усіх держав та урядів

Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Пан Гі Мун закликав глав усіх держав та урядів прибути до Нью-Йорка у вересні 2010 року на саміт, присвячений виконанню Цілей розвитку тисячоліття.

Про це повідомив журналістам офіційний представник генсека Мартін Несірки на брифінгу в штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку.

У заяві Пан Гі Мун відзначив, що має намір оголосити 2010 рік Роком Цілей розвитку тисячоліття.

Крім того, за словами Несірки, Генсек ”закликає всі держави-члени ООН та людей уже зараз повсюдно почати підготовку до саміту”.

Нагадаємо, Декларація Тисячоліття, в якій було зафіксовано вісім головних цілей розвитку людства, була підписана на Саміті тисячоліття в 2000 році також у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку. Серед цих цілей: викорінювання крайньої бідності та голоду; надання всім жителям планети початкової освіти; забезпечення рівності статей і поліпшення становища жінок; скорочення дитячої смертності; поліпшення материнського здоров’я; боротьба з ВІЛ/СНІД, малярією та іншими хворобами; забезпечення екологічної стійкості; посилення глобального партнерства в цілях розвитку.

В якості першої віхи, що визначає прогрес у виконанні Цілей тисячоліття, був встановлений 2015 рік.

Рішення про проведення саміту ООН у 2010 році було прийнято 63-ою сесією Генеральної асамблеї ще в липні цього року. Минулого понеділка на пленарному засіданні 64-ої сесії Генасамблея схвалила резолюцію, в якій вказується, що цей саміт буде присвячений оцінці виконання Цілей розвитку тисячоліття.

Наразі, за оцінками експертів з різних агентств і програм ООН, не всі країни справляються з поставленими перед ним завданнями. Однією з причин відставання від ”графіка розвитку” в останній рік стала світова економічна криза. Окрім цього, гальмує виконання цілей і цілий ряд інших — ”традиційних” — чинників: війни і конфлікти, корупція, стихійні лиха, глобальна зміна клімату.

За матеріалами «РИА Новости».

 

Читайте также по теме