ГолосUA
11:53 30/07/2010

Годувати солдатів буде фірма, яка складається лише з бухгалтера та директора

Збройні Сили відмовилися продовжувати договір з продовольчою компанією «Мезон-К», діяльність якої коштувала посади колишньому міністрові оборони Юрію Єханурову.

Минулого літа Верховна Рада відправила у відставку голову оборонного відомства Юрія Єханурова після скандалу, що розгорівся навколо закупівлі фірмою «Мезон-К» наддорогих продуктів для військовослужбовців.

Тоді прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, а також голова Контрольно-ревізійного управління Микола Сивульський звинувачували армійське керівництво і фірму «Мезон-К» у поповненні запасів Збройних Сил маслом, яйцями, цукром, м’ясом та іншими продуктами за цінами, які у два-три рази перевищували ринкові.

Як повідомило джерело в Міністерстві оборони, на місце скандальної фірми, яка забезпечувала харчуванням військовослужбовців в дев’яти областях країни, військові залучили «Провідну компанію ВС» — компанію без досвіду роботи в якості продовольчого підприємства і, яка має не менш сумнівну історію, ніж попередня. Договір з компанією був підписаний наприкінці грудня 2009 року.

Про зміни у структурі постачальників армії стало відомо тільки зараз, оскільки раніше Міністерство оборони не афішували зміну підрядника.

Боротьба за армійську кухню перестала бути таємницею завдяки діям Служби безпеки, яка вирішила перевірити законність проведення процедури закупівлі в одного учасника та укладання договору з «Провідною продовольчою компанією ВС».

СБУ звернулася до суду з вимогою притягти до відповідальності співробітників Департаменту тендерних закупівель за порушення тендерного законодавства. Приводом для цього стала невідповідність «Провідною продовольчої компанії ВС» низці вимог.

Як з’ясувала СБУ, ТОВ «Провідна продовольча компанія ВС» було створено за кілька місяців до зміни підрядника — у квітні 2009-го. У його штаті знаходяться всього дві особи — директор і бухгалтер. Протягом 2009 року значних фінансово-господарських операцій компанія не здійснювала, досвіду роботи з надання послуг харчування не має, виробничі потужності відсутні, статутний капітал становить 62,5 тис.

Такі сумнівні вихідні дані компанії, яка отримала багатомільйонний підряд (орієнтовно 43 млн. грн. на 2010-й), на думку співробітників СБУ, повинні були перешкодити посадовим особам Міноборони підписувати контракт.

Проте, в оборонному відомстві послалися на стислі терміни і складне фінансове становище в країні і армії, що в підсумку змусило укласти договір з цією фірмою.

З аргументами Міністерства оборони погодився Шевченківський райсуд Києва, який відмовив Службі безпеки щодо залучення до відповідальності в. о. відповідального секретаря тендерного комітету Міноборони.

Нагадаємо, до появи торішнього конфлікту навколо «Мезон-К» неодноразово писало про сумнівну перемогу цієї компанії в тендері на забезпечення харчуванням солдатів Збройних сил у дев’яти областях країни (дата проведення — осінь 2008 року). «Мезон-К» була зареєстрована напередодні оголошення тендера і змінила склад засновників за два тижні до його проведення. У їх число увійшли особи, які засновували фірми-переможниці інших тендерів Міноборони, наприклад, що продавали армії паливно-мастильні матеріали. Компанія на момент укладання договору з Міноборони не мала свого офісу, а в її штаті працювали 5 осіб. Це не завадило фірмі виграти контракт на 52 млн. грн.

Варто відзначити, що керівником «Мезон-К» значиться Микола Тилипайло. У 2004-му підполковник з таким же ім’ям служив начальником тилового забезпечення в миротворчому контингенті України в Іраку.

Після відставки Юрія Єханурова з посади міністра оборони влітку минулого року, компанії «Мезон-К» вдалося зберігати свій статус армійського годувальника лише кілька місяців — до 15 січня 2010 року.

Закінченню співробітництва передувало звернення «Мезон-К» в Міністерство оборони (10 грудня 2009-го), в якому компанія заявила про відмову годувати солдатів за цінами, які були зафіксовані в укладених договорах від 2008 року. Оборонне відомство не погодилося підвищувати плату за харчування військовослужбовців і віддало перевагу знайти нового постачальника.

За матеріалами: Дело />  

Читайте также по теме