ГолосUA
13:32 10/02/2010

Голосування киян “проти всіх” свідчить про соціальну втомленість — експерт

Висока явка киян, які проголосували проти всіх, — це свідчення соціальної втомленості.

Таку думку висловив соціолог холдінгу “Research & Branding Group ” Євген Копатько на прес-конференції, передав кореспондент ГолосUA.

“У більшості спостерігається значна втомленість, оскільки навантаження лягло на плечі киян, особливо за останні п’ять років: пережитий Майдан, дострокові вибори мера. Я думаю, один із варіантів того, що люди проявили таку громадську активність (тобто одні зовсім не прийшли на вибори, а інші проголосували проти всіх, а це велика кількість людей), говорить про те, що це — певний процес. Проте з іншого боку — це велика соціальна втомленість”, — наголосив він.

При цьому соціолог пояснив, що така явка може свідчити про високу недовіру до кандидатів — це недовіра та розчарування у кандидатах. Також Є. Копатько зауважив, що розмови про дострокові вибори мера, які можуть відбутись у два тури, можуть спричинити загальний протест.

“Якщо таке відбудеться, хоч би на перший тур зібрати людей. Вибори 2008 року показали, що явка виборців була трохи вищою за 50%. Яка буде явка на виборах мера, сказати складно. Хоча, якщо вважати, що у другому турі соціологи майже з точністю спрогнозували явку, то це можна скоріше віднести до випадковості”, — зазначив він.

У свою чергу член громадської організації “Захистимо старий Київ” Ігор Луценко додав, що дана явка киян, які проголосували проти всіх, свідчить про невідповідність виборчої кампанії до реальності. “Це були абстрактні лозунги, натяки для виборців про нібито розв’язання їх проблем. Тобто увага киян була втрачена, а все було зосереджено на виборі поганого чи ще гіршого кандидата”, — резюмував він.

О. Оснач

 

Читайте также по теме