Вита Середа
06:32 11/02/2011

Голова Черкаської ОДА незадоволений обсягами кредитування в області

На Черкащині обсяг кредитування банківськими установами сектору бізнесу не перевищує 1% від загального показника по Україні.

Про це заявив голова Черкаської облдержадміністрації Сергій Тулуб під час наради з керівниками банківських установ області щодо підсумків діяльності банківської системи Черкащини у 2010 році та вирішення проблем весняно-польових робіт 2011 року, передав кореспондент ГолосUA.

Голова Черкащини закликав керівників банківських установ та структурних підрозділів облдержадміністрації розглянути такий показник як використання грошових ресурсів для розвитку економіки регіону і з’ясувати, як він використовується. Так в області, в обіг залучено 7 млрд. грн. банківських кредитів, проте, це менше одного відсотка кредитного портфеля по країні. На переконання С. Тулуба така ситуація є неприпустимою для області, яка є аграрним лідером України та входить десятку найбільших промислових виробників.

«З таким обсягом кредитування складно вести мову про розвиток промисловості, оновлення виробничих фондів та технологій виробництва. У нас дещо не відповідна ринковим засадам система координат. Не виробники мають працювати на банки, а навпаки — банки повинні дбати про виробництво і фінансову спроможність підприємств реального сектору економіки, підвищення їх конкурентоспроможності та інноваційності», — зазначив С. Тулуб, акцентуючи увагу, що тільки за таких умов банкам буде кого кредитувати, і вони також матимуть прибутки.

«Треба налагодити партнерські стосунки між банками та сільгоспвиробниками. Ми вже маємо чіткий аналіз по кожному підприємству та використанню земельних ресурсів, і на підтвердження наших слів про стабілізацію ситуації в області, влада повинна виступити гарантом повернення кредитів перед банківськими структурами», — підкреслив С. Тулуб.

Крім того, керівник області закликав банкірів долучитись до участі у реалізації на Черкащині Національних проектів. За його словами в області сформовано концепцію логістичного центру, який об’єднає в собі аеропорти, річпорти, залізничні вузли, дороги проте втілити усе задумане і модернізовувати реальний сектор можливо лише спільними зусиллями.

Читайте также по теме