ГолосUA
15:09 05/02/2009

Голова Служби зовнішньої розвідки України: визначальним фактором у переговорах з піратами був вантаж

Згідно з дорученням Президента України В.Ющенка Служба зовнішньої розвідки України задіяла всі механізми для звільнення українських моряків — членів екіпажу судна «Фаїна».

Про це повідомив сьогодні на брифінгу голова Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж, повідомили у прес-службі Президента.

За його словами, одразу після захоплення судна «Фаїна» Президентом України було дано доручення низці державних органів, в тому числі, Службі зовнішньої розвідки України, Головному розвідуправлінню Міністерства оборони України, СБУ та МЗС щодо вжиття всіх невідкладних заходів зі звільнення заручників.

«Розвідувальні органи України, СБУ та МЗС прийшли до консолідованого рішення, що звільнення заручників не може бути проведено силовим способом. Адже в даній ситуації це могло б призвести до жертв. Натомість, була відпрацьована інша модель, яка передбачала активне сприяння судновласнику у проведенні переговорного процесу з представниками піратських угрупувань», — повідомив М.Маломуж.

Він підкреслив, що у даній ситуації цей процес відбувався непросто, оскільки визначальним фактором у ній був вантаж.

Як повідомив М.Маломуж, в ці хвилини останні пірати залишають «Фаїну» і завтра зранку корабель під охороною американських ВМС відпливе від місця стоянки до Кенії. Дорога займе 4-6 днів. За його словами, очікується, що «Фаїна» прибуде до кенійського порту на початку наступного тижня.

Він також повідомив, що тіло капітана «Фаїни» Колобкова буде прийняте Генеральним консульством РФ у Найробі.

За словами М.Маломужа, викуп було доставлено ще 3 лютого. На «Фаїні» в той час були присутні 65 піратів, які рахували викуп.

Відповідаючи на запитання, голова Служби зовнішньої розвідки України зазначив, що вантаж, який перебував на судні, перевозився в рамках контракту, укладеного між ДП «Уркспецекспорт» та міністерством оборони Кенії.

«Те, що контракт є легальним, було підтверджено документально», — сказав М. Маломуж.

За його словами, вантаж слідуватиме за призначенням.

«Він буде доставлений і зарахований у штат міністерства оборони Кенії», — зазначив він.  

Читайте также по теме