ГолосUA
14:42 28/07/2010

Голова “Центру захисту прав людини “Свобода” вже 5 років не може довести катування над собою в міліції (ГОЛОС)

Затриманий у 2005 році за підозрою у крадіжці авто Богдан Хмельницький вже 5 років не може довести факти катування та тортур з боку міліції.

Про це голова правління Всеукраїнської громадської організації «Центр захисту прав людини «Свобода» Богдан Хмельницький заявив на прес-конференції в Києві, передав кореспондент ГолосUA.

ГОЛОС

«Я просив адвоката, що викликало сміх у міліціонерів. Вони мене оточували, брали за руки та за ноги, затискали полові органи і робили це так, що можна було втратити свідомість. Після того, як відпускали, запитували: «Будеш підписувати?» — а я відповідав, що ні. Вони брали целофановий пакет і вдягали на голову перекриваючи кисень, коли я втрачав свідомість, то приводили мене до тями і знову задавали це питання. І так повторювалось 5- разів. Протягом 10 діб ці тортури були фактично кожного дня», — сказав Б.Хмельницький.

За його словами після того, як його забрали з власної квартири 29 січня 2005 року його 10 діб катували у різних відділках міліції, куди його привозили для того, щоб рідні не могли зрозуміти де його тримають. Припинились тортури, як зазначив він, лише після спроби ним вчинити самогубство.

Б.Хмельницький наголосив, що всі побої ним були зняті, а випадки тортур зафіксовані, однак досі він так і не може добитись того, щоб проти винних відкрили кримінальну справу за ознаками статті 127 Кримінального кодексу України – катування. «Є судмедекспертиза, є моя заява з першого дня про те, що мене катували,били, є все, однак Генеральна прокуратура просто ігнорує порушення кримінальних справ», — сказав він.

К. Коваленко />  

Читайте также по теме