ГолосUA
19:45 01/12/2009

Головними пріоритетами для України повинні бути демографічна, інформаційна та фінансово-економічна безпека – експерт

Головними пріоритетами для української державності повинні бути демографічна, інформаційна та фінансово-економічна безпека.

Таку думку директор Центру соціальних досліджень «Софія» Андрій Єрмолаєв висловив сьогодні на прес-конференції, передав кореспондент ГолосUA.

За його словами, аспекти військової безпеки не є сьогодні актуальними для України.

«Всі ці розмови про те, що нам потрібний «парасоля» (у вигляді ПРО – ред.) – це розмови або людей з травмованою психікою, або тих, хто не розуміє реальність цієї небезпеки, або це, перепрошую, велика гра, пов’язана з подальшим продажем наших можливостей та нашого атлантичного статусу. Сьогодні у країн з ракетними технологіями, які має Україна, не має проблем блоку», — наголосив аналітик.

Проте, на його думку, держава має набір інших ризиків, які не пов’язані з військовим аспектом.

«Серед них фінансово-економічна безпека. Сьогодні в Україні, на відміну від Варшави, Парижу, Москви, навіть, Алма-Ати, немає відповіді на те, що відбулося в цій сфері… На майбутні десять років фінансово-економічні ризики є ключовими для тих країн, які ще зберігають національний суверенітет», — наголосив він.

Другим фактором ризику для України, на думку, А. Єрмолаєва, є демографічна безпека.

«Мало того, що є проблема націй, що вмирають, то ми ще й бачимо, що в умовах глобалізації міграційні процеси перестали бути випадковими та локальними. Вони стають елементами трансформації соціо систем. Зокрема, це міграція Китаю. Шоста чи п’ята чистина цієї нації живе за межами країни. Якщо б це було стосовно вірменів у яких 25% проживає за кордонами держави, а це мова йде про мільярдну націю, яка має дуже специфічний спосіб організації економічної та побутової культури. Для України це ключова тема, бо ми на сьогодні маємо реальний ризик зменшення населення за 20 – 30 років майже вдвічі, а заповнення робочої сили повинно відбуватися», — пояснив політолог.

Не менш важливою проблемою, як відзначив аналітик, є інформаційна безпека країни.

«Зокрема, збереження гуманітарного простору, національної культурної ідентичності, прозорість політичної, бізнесової системи та інше», — підкреслив А. Єрмолаєв.

Саме забезпечення безпеки держави в цих ключових питаннях, на думку експерта, є головним завданням нового президента та його команда, на відміну від питання блоковості України.

А. Береза

 

Читайте также по теме