ГолосUA
17:42 12/10/2010

ГПУ спростувала інформацію про подання до Арбітражного суду Москви справи RUE

У Генеральній прокуратурі України спростовують інформацію про подання до Арбітражного суду Москви позову до ВАТ “Газпром” і НАК “Нафтогаз України”.

Про це повідомила прес-служба ГПУ.

“Розповсюджена інформація не відповідає дійсності. Насправді Генеральна прокуратура України подала позов до Господарського суду Києва і надіслала копію цього позову “Газпрому” як стороні у справі”, — зазначили у Генпрокуратурі.

У свою чергу, поінформоване джерело у ГПУ наголосило, що позов стосується спірних 11 млрд. куб. метрів газу.

Водночас Арбітражний суд Москви зареєстрував доручення Київського суду сповістити ВАТ "Газпром" про дату слухань за позовом Генпрокуратури України, а не судовий позов. 

За словами прес-секретаря Арбітражного суду Москви Дмитра Тафінцева, судове доручення іноземного суду, про який повідомляється в матеріалах арбітражу, означає, що суд просять провести певні процесуальні дії. "Офіційно вони нас просять вручити "Газпрому" ухвалу про призначення справи до розгляду", — уточнив Д. Тафінцев. 

У даному випадку мова йде про інформування "Газпрому" про те, що 21 жовтня ц.р. в Києві відбудеться судове засідання у даній справі. 

Д.Тафінцев уточнив, що суддя Арбітражного суду Москви призначить дату засідання, куди повинен буде з'явитися представник "Газпрому" і йому вручать визначення суду. 

Нагадаємо, сьогодні, 12 жовтня, Російське агентство правової та судової інформації (РАПСІ) повідомило, що нібито Генеральна прокуратура України подала позов до Арбітражного суду Москви до ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України". Третіми особами у справі начебто виступають Кабінет міністрів України і Міністерство палива та енергетики України.

8 червня компанія CentraGas Holding AG (Австрія), яка є акціонером RosUkrEnergo розповсюдила заяву, згідно з якою, Стокгольмський арбітражний трибунал підтвердив, що спірний обсяг газу був вилучений “Нафтогазом” з порушенням умов контракту про зберігання газу з RosUkrEnergo, і що “Нафтогаз” зобов’язаний повернути RosUkrEnergo 11 млрд. куб. м газу, що знаходиться в підземних газових сховищах України, на тих же умовах, як і до вилучення.

Крім того, згідно з повідомленням, Стокгольмський арбітражний трибунал ухвалив, що RosUkrEnergo одержить від “Нафтогазу” додатковий обсяг газу у розмірі 1,1 млрд. куб. м як неустойку за порушення умов контракту.

За матеріалами: УНІАН, РБК-Україна

Читайте также по теме