Анна Штепура
18:25 14/10/2010

Гранично допустимі концентрації забруднення в Україні істотно відрізняються від європейських

 

face="Times New Roman, serif">
size="4">Гранично допустимі концентрації забруднення в Україні істотно відрізняються від європейських у гірший бік.

face="Times New Roman, serif">
size="4">Про це заявила голова Всеукраїнської екологічної Ліги Тетяна Тимочко сьогодні сьогодні під час відеомосту «Москва-Кишинев-Київ», на якому обговорювалась загроза червоного шламу для країн-сусідів Угорщини, передав кореспондент ГолосUA.

face="Times New Roman, serif">
size="4">За її словами, законодавча база в Україні має бути істотно доопрацьована, і всі екологічні норми мають бути приведені до європейських стандартів. 

face="Times New Roman, serif">
size="4">«У новій стратегії Національної екологічної політики є пункт щодо підвищення ставок платежів за забруднення навколишнього середовища. Це дуже важлива позиція, на яку депутати Верховної Ради не йдуть вже впродовж багатьох років, вони не хочуть підвищувати ставки платежів за забруднення навколишнього середовища, оскільки зараз заплатити штраф за забруднення вигідніше, дешевше, ніж поставити фільтри і нові очисні спорудження», — наголосила експерт. 

face="Times New Roman, serif">
size="4">Т. Тимочко підкреслила, що наразі перед собою фахівці ставлять завдання посилити законодавство, відпрацювати «моменти щодо системи оцінки ризиків», і впровадити європейський принцип — забруднювач платить. 

face="Times New Roman, serif">
size="4">«І тут не має рятувати націоналізація, яку запропонувала Угорщина, оскільки насправді за забруднення мають платити всі однаково — і державні підприємства, і приватні», — підсумувала вона.

face="Times New Roman, serif">
size="4">Нагадаємо, що 4 жовтня на великому підприємстві з виробництва алюмінію недалеко від Будапешту стався вибух, який зруйнував плотину резервуара з отруйними відходами. Впродовж години було затоплено 3 населених пункти, 9 людей загинуло, близько 150 отримали отруєння та хімічні опіки. З резервуару вилилося близько 700 тисяч кубометрів отруйних речовин, частина з яких потрапила до вод Дунаю. Тепер жителі найближчих до Угорщини країн постійно перевіряють екологічний стан Дунаю, що протікає їх територією, і стривожені ймовірністю екологічної загрози червоного шламу для навколишнього середовища і для здоров'я людей.

Читайте также по теме