ГолосUA
12:52 15/12/2009

Греко-Католицька церква пропонує сопричасну єдність Церквам Київської традиції

Замість монопольного володіння християнською Україною, що було характерним знаком минулих епох, Українська Греко-Католиька церква (УГКЦ) пропонуємо сопричасну єдність Церквам Київської традиції.

Про це сьогодні заявив предстоятель УГКЦ Любомир Гузар на прес-конференції, передав кореспондент ГолосUA

Розглядаючи питання єдності Церкви в Україні, УГКЦ поряд з поясненням свого бачення такого об’єднання наголосив, що «ця єдність, щоб принести в Україну мир і порозуміння, мусить вирости зсередини, у лоні кожної гілки Київської Церкви».

«Треба шукати шляхи єдності. Ми не маємо стати однообразними. Ми повинні бути однаковими у вірі на чолі з одним керівником. Ми конфесійно розділені і нам бракує мирного відношення приймати один одного. Необхідно подолати нетерпимість, зависть, а шукати духовної дружби», — наголосив він.

У посланні предстоятель УГКЦ відзначив важливість осмислення моделі єдності Київської Церкви та наголосив на тому, що це питання вимагає «висоти духу, ширшої перспективи».

Пояснюючи модель єдності, яку пропонує УГКЦ і яка детально пояснена у «Концепції екуменічної позиції Української Греко-Католицької Церкви» та посланні з нагоди повернення осідку предстоятеля УГКЦ до Києва «Один Божий народ у краї на Київських горах» (2004), зокрема, ієрархи УГКЦ наголосили, що своїми пропозиціями не творять «якоїсь нової тоталітарної «імперії» чи конфесійної «цивілізації», яка б претендувала на роль Четвертого Рима».

Ідея сопричасної єдності, як наголосив предстоятель, повинна прийти на місце «монопольного володіння християнською Україною, що було характерним знаком минулих епох».

О.Оснач

 

Читайте также по теме