ГолосUA
06:05 17/09/2010

Грищенко знову нагадав Росії про недоцільність «Південного потоку»

Трубопровід «Південний потік», який Росія має намір прокласти в обхід України, економічно недоцільний і створює загрозу екології Чорного моря.

Про це ефірі радіо «Ехо Москви» заявив міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко, передав власний кореспондент ГолосUA у Росії.

«Ми живемо в епоху особливого ставлення до ресурсів — фінансових, фізичних, до питань екологічної безпеки, все, що може нести збій, певний ризик. На наш погляд, «Південний потік» не потрібен по багатьом з цих параметрів. Він не змінює структуру поставок до Європі російського газу. Це незвичайно дорогий проект, він коштуватиме, за оцінками західних експертів, близько 20 мільярдів доларів. Чи потрібно їх витрачати, коли є альтернатива — українська газотранспортна система? Росія є основним постачальником газу, Європа — його основним споживачем, а Україну — транспортне ланка, яка відстоює свої інтереси і знаходить баланс, який має задовольнити інтереси всіх», — заявив міністр.

Грищенко переконаний, що в разі будівництва трубопроводу «Південний потік», втрат зазнають й Україна, й Росія. «Зайвого газу в Росії немає. Але так чи інакше, з побудовою цієї труби, газ через неї доведеться гнати, хоча це економічно не виправдано. Через це газ дуже подорожчає, а європейському споживачеві це невигідно. Російському платнику податків це теж невигідно, тому що все це буде фінансуватися за його рахунок. А Україні це невигідно як транспортній ланці», — зазначив К. Грищенко.

«Рішення по «Південному потоку», звичайно, має свою внутрішню логіку, але не має економічної складової і не враховує екологічні та інші ризики. Ми думаємо, що керівництво Росії ще повернеться до цього питання, виходячи з власного інтересу і з реалій, що існують сьогодні», — підкреслив міністр.

Д. Кляхін />  

Читайте также по теме