ГолосUA
12:17 05/12/2008

Гриценко пропонує «саджати» суддів-хабарників довічно

Ввести більш жорстке покарання за хабарництво пропонує народний депутат від фракції «НУ-НС» Анатолій Гриценко.

Відповідний законопроект він зареєстрував у Верховній Раді.

До вже існуючого визначення “хабарі у особливо великих розмірах” може додатися поняття “хабар у надзвичайно великих розмірах”. Крім того, депутат пропонує збільшити строгість покарання для чиновников-хабарників вищого рангу. Хабар в надзвичайно великих розмірах, згідно з законопроектом, каратиметься ув’язненням на термін до 15 років з конфіскацією майна, а для суддів, слідчих і прокурорів — довічним ув’язненням. />  
Як пояснює Анатолій Гриценко, розмір хабарів зараз нестримно зростає.

Колега Анатолія Гріценко по фракції, депутат Юрій Кармазін, який розробив діючий кримінальний кодекс України, вважає, що в запропонованому законопроекті дуже багато емоцій. За його словами, хабарі в конвертах вирушають в минуле. Сьогодні поширені «відкати», «допомога» банку, заниження митної вартості, незаконне повернення ПДВ. Рахунок там йде на мільйони доларів, і “живих” грошей просто немає.
 
Заступник глави Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією “регіонал” Микола Джига заявив, що не підтримає починання Анатолія Гриценка. На його думку, «у нас досить дієві закони, просто їх ніхто не виконує».
 
“Нехай хабарник отримає не довічне ув’язнення, а всього лише три роки, але обов’язково їх відсидить”, — заявив Джига.

 

Читайте также по теме